Bun, am inteles, a fost perioada aia de dupa sarbatori, cu banii cheltuiti inainte pe o luna, cu multe facturi umflate, cu programe de toata jena in reluare la televizor, nu tu meci, nu tu telenovele noi. Bancurile cu referendum servite de politicieni veneau cumva firesc in aceste conditii. Se plictisea poporul si politicianul grijuliu voia sa-i dea ceva de facut, sa-l mai indeparteze de grijile cotidiene. Dar, dragi politicieni, exista o intelegere tacuta, dar ferma intre noi: baieti, ne deranjati doar o data la patru ani, in rest vedeti-va de treaba ca de aia v-am ales, nu vrem sa stam trei ore la televizor ca sa aflam ca nu e constitutional sa te scobesti in dinti. Dar acum lucrurile se schimba. Incep Liga Campionilor, Liga I, Cupa UEFA, se pregatesc grilele de primavara, se lanseaza albume noi, se anunta concerte tari, incepem sa ne echilibram cu banii si sa planuim vacante sau achizitii. Sinteti din ce in ce mai „secundari" pentru noi. Oricum, o criza politica este batuta lejer la audiente de oricare dintre divorturile Prigoana-Bahmuteanu. Cind oferta de distractie si viata normala creste, interesul pentru politica poate cobori vertiginos spre zero. Criza a mers cu mahmureala de dupa Revelion - acum deja puteti striga „Lupul!" de cite ori vreti voi, nimeni nu pare avid sa mai descilceasca zece mii de proceduri stabilite de vreun bunic monstruos al Constitutiei.

Tema referendumului este probabil cea mai neputincioasa forma de dezbatere politica. Exprima completa necalificare a unor politicieni (cam aceiasi de vreo 20 de ani incoace, unii, de vreo 50 de ani incoace) intr-o lume UE. Alegerile europene sint ultimul lucru la care s-ar gindi cineva. Toata lumea politica prefera sa stea in baltoaca si sa scoata bolovanii constitutionali aruncati de Iorgovan.

Penibilul insa are o limita. Nu puteti chema poporul, ocupat cu televizorul, cu jobul sau cu ce vrea el, sa voteze tot ce va trece prin cap. Pentru ca il plictisiti, pentru ca il faceti sa dispretuiasca jocul democratic, pentru ca el e interesat sa discutati despre el, nu e deloc curios sa-l tot puneti sa-si dea cu parerea despre voi. Eventual, daca vreti, chemati poporul la referendum sa va voteze salariile si bugetele. Dar cam atit.