Ministrul Justitiei, Monica Macovei, detine in acest moment patru case. Doua apartamente, o garsoniera si o casa de vacanta. Si o vrea pe a cincea. Tinde sa devina o abonata a scandalurilor imobiliare. Dupa cel al casei parintilor, Macovei este din n
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, detine in acest moment patru case. Doua apartamente, o garsoniera si o casa de vacanta. Si o vrea pe a cincea. Tinde sa devina o abonata a scandalurilor imobiliare. Dupa cel al casei parintilor, Macovei este din nou in prim plan cu cel al vilei pe care intentioneaza sa o construiasca in Paradisul Verde, la Corbeanca. Ministrul Justitiei a recunoscut acest lucru, vrand-nevrand, dupa ce Lavinia Sandru i-a cerut demisia, spunand ca Macovei doreste sa-si cumpere o vila mult prea scumpa pentru salariul de membru in Executiv. Omul de afaceri Cristian Tantareanu a confirmat, ieri, la Radio Guerilla, ca "anul trecut, in toamna, Macovei si-a exprimat dorinta sa-si faca o casa aici la noi. Exista o promisiune de vanzare din partea mea pentru un teren. Mi-a dat un avans pentru respectivul teren situat in Paradisul Verde, la Corbeanca". Acest lucru a fost confirmat si de ministrul Justitiei, prin intermediul unui comunicat. "Ministrul Justitiei a platit 20.000 de euro in baza unei "promisiuni de vanzare". Scopul acestui demers este achizitionarea unui teren, in vederea construirii unei case, in localitatea Corbeanca. Suma de 20.000 de euro nu a fost dobandita in timpul mandatului", se arata in comunicat. Monica Macovei spune ca nu intentioneaza sa achizitioneze "alte proprietati imobiliare extrem de valoroase" si ca toata averea sa este publica si poate fi consultata pe site-ul ministerului. Ministrul sustine ca toate locuintele pe care le detine au fost achizitionate cu mult timp inainte de prelua functia de ministru, "din banii obtinuti din activitate privata", declaratia sa de avere fiind publica, astfel incat poate sa fie facuta o comparatie. Monica Macovei are in prezent patru locuinte. Doua apartamente, o garsoniera si o casa de vacanta.
Se cere demisia ministrului Justitiei
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru i-a cerut ministrului Justitiei, intr-o scrisoare deschisa, sa demisioneze. Ea precizeaza ca a auzit o informatie conform careia Macovei tinde sa devina "un veritabil Adrian Nastase feminin al guvernarii portocalii", prin faptul ca doreste sa-si cumpere "o vila intr-unul din cele mai selecte cartiere rezidentiale ale Bucurestiului". Sandru mentioneaza ca Macovei a platit deja avansul pentru vila si ca ministrul si-a exprimat dorinta de a achizitiona "si alte proprietati imobiliare extrem de valoroase". "Imi este greu sa cred ca, pentru <<afaceri>> de o asemenea amploare, ati apelat la credite bancare, pentru ca nu aveti, in calitate de inalt functionar de stat, un venit care sa convinga vreo banca din Romania sa va acorde un credit de sute de mii de euro. Prin urmare, nu imi ramane decat sa banuiesc ca, prin aceste investitii, valorificati beneficiile obtinute ca urmare a <<performantelor>> de ministru. E de neimaginat cum poate un membru al Guvernului, in doar doi ani, sa stranga atatia bani pentru a-si schimba radical modul de viata, fara a recurge la acele mecanisme pe care, daca va mai amintiti, le criticam impreuna din opozitie. Am trimis personal o scrisoare proprietarului imobilului pentru care ati platit avansul, pentru a capata confirmarea de la sursa cea mai autorizata", scrie Sandru.
"Macovei se agata de functie"
Lavinia Sandru ii cere lui Macovei sa-si recunoasca vinovatia.
"Stiu ca argumentele politice pe care vi le-au oferit colegii din Parlament nu v-au fost suficiente si ca va agatati in continuare de functie. Dar poate ca aceasta scrisoare pe care v-o adresez si care are menirea sa actioneze conform unei oglinzi in care sa va priviti cu atentie, va va convinge. Dati-va demisia, pentru a le arata oamenilor care au crezut in dumneavoastra ca ii respectati si ca va recunoasteti vinovatia", ii cere Sandru lui Macovei. Ea este de parere ca premierul trebuie sa nu ramana indiferent la aceste "noi informatii", fiind nevoie de o verificare oficiala a lor. "Iar daca aceste informatii vor fi confirmate (ceea ce cred ca se va intampla), sper ca premierul sa renunte la dumneavoastra, doamna ministru, fiindca patati o reforma atat de dorita de societate". (D.E.I.)
Locuinta parintilor castigata dubios
Unul dintre scandalurile in care a fost implicata Monica Macovei priveste modul in care parintii acesteia au reusit sa castige in instanta imobilul in care locuiau. In vara anului 1996, Maria Petrini a notificat familia Gherghescu - parintii Monicai Macovei -, dar si societatea Apolodor ca este proprietarul de drept al imobilului situat in strada Intrarea Ioanid nr. 3, pe care il revendica. Dupa cateva luni, societatea Apolodor a vandut imobilul parintilor lui Macovei. Maria Petrini a dat in judecata familia Gherghescu, castigand la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti. Familia ministrului a formulat recurs, acesta fiind admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Modul in care a fost solutionat insa procesul de catre instanta suprema ridica numeroase semne de intrebare. Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 24 iunie 2005, la Completul nr. 1. Acesta a fixat urmatoarea infatisare pe data de 23 septembrie. In ziua judecarii, magistratii investiti sa solutioneze cauza au constatat cu surprindere ca dosarul a disparut. Cand in final a fost descoperit, Maria Petrini a constatat ca dosarul fusese deja judecat de un alt complet. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.