Potrivit BNR, in 2006 concurenta din domeniul comertului cu amanuntul a determinat stabilitatea preturilor. Leul convertibil si tare a ajutat si el, dar exista si reversul.

Anul trecut a fost unul dintre cei mai buni in ce priveste dezinflatia, pentru ca inflatia anuala aproape s-a injumatatit, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei: „Inflatia s-a apropiat vertiginos de ceea ce ne propunem, adica incadrarea ei in niveluri europene". Pe de alta parte, guvernatorul apreciaza ca experienta anului trecut arata ca politicile monetare si fiscale restrictive pot insoti o crestere economica peste asteptari. Pentru anul in curs, BNR tinteste o inflatie de 4% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual in jurul acesteia, preocuparea bancii fiind sa consolideze rezultatul bun obtinut anul trecut.

Legume, fructe, oua, concurenta

Conducatorul bancii centrale a enumerat factorii care au favorizat, alaturi de politica monetara restrictiva, scaderea ratei anuale a inflatiei la 4,87%, adica aproape jumatate fata de cea din 2005. Este vorba in primul rind despre socul pozitiv venit din partea preturilor volatile (legume, fructe, oua si combustibil). La grupa de produse alimentare s-a inregistrat deflatie pe fondul unui an agricol bun. Evolutia pretului titeiului pe plan mondial mult mai favorabila decit prognozele a contribuit si ea suplimentar la reducerea inflatiei, indeosebi in partea a doua a anului. Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat, intre determinantii foarte importanti ai dezinflatiei, concurenta puternica in domeniul comertului cu amanuntul si consolidarea asteptarilor dezinflationiste.

Imprevizibilul leu convertibil

Aprecierea leului a jucat un rol foarte important in temperarea ritmului de crestere a preturilor. Impactul inflationist al excesului de cerere a fost compensat de impactul favorabil deflationist dat de importuri - se arata in raportul asupra inflatiei. Cu alte cuvinte, intarirea leului a permis satisfacerea cererii din importuri ieftine, fapt ce s-a regasit in preturi mai stabile.

Mugur Isarescu a spus ieri ca leul deplin convertibil complica politica monetara. „Convertibilitatea leului complica politica monetara. Intrarile masive de capital speculativ genereaza presiuni pentru aprecierea cursului de schimb, insa exista pericolul de reversibilitate a fluxurilor speculative", a afirmat Isarescu.

Romania se afla intr-o noua situatie dupa declararea convertibilitatii depline a monedei nationale si aderarea la Uniunea Europeana. La investitiile pe termen lung se adauga cele pe termen scurt, in speta capitaluri cu potential speculativ, care pot duce la aprecieri nesustenabile ale monedei nationale.

Riscuri si incertitudini

BNR prognozeaza o inflamare a preturilor de consum in perioada aprilie - septembrie 2007, pe fondul ajustarilor de preturi administrate, dar estimeaza ca la final de an inflatia se va inscrie in intervalul tintit.

BNR considera ca principalele incertitudini din acest an se refera la evolutia preturilor alimentelor, titeiului si gazelor naturale, dar si la evolutia cursului de schimb.

„Din punctul de vedere al BNR, cel mai mare risc pentru procesul de dezinflatie il reprezinta cresterea cistigurilor salariale peste nivelul proiectat si necorelarea cu evolutia productivitatii. Stiu ca avansul salarial este inevitabil, dar cresterea nesustinuta de productivitatea muncii se poate reflecta nu numai in accelerarea inflatiei, dar si in erodarea puterii de cumparare", a spus Isarescu.