Imaginile incriminatoare au fost prezentate de presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa. "Afland de teroarea care domneste in PD si de faptul ca se filmeaza votul, si-a batut joc de conducerea democrata",
Imaginile incriminatoare au fost prezentate de presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa. "Afland de teroarea care domneste in PD si de faptul ca se filmeaza votul, si-a batut joc de conducerea democrata", a incercat sa-l disculpe pe Tanasescu peremistul Gheorghe Funar, cel care, alaturi de liberalul Paul Pacuraru, distribuise bilele inaintea votului secret pe marginea textului motiunii.
"Niste prostii!", "o copilarie!", "il dau in judecata pe Videanu!", a turuit enervat Tanasescu, dupa aparitia imaginilor, in timp ce se baricadase intr-un lift, incercand sa scape de asaltul ziaristilor. Lipsit de curajul si sfidarea de care a dat dovada in cele doua ture pe care le-a facut, amuzat, la votul pe marginea motiunii, Tanasescu a respins enervat acuzatiile pe care i le adusese Adriean Videanu. "Il dau in judecata pe Videanu. Sa-mi arate clipul! Videanu nici nu a fost in sala. De unde face el asemenea afirmatii? Videanu trebuie sa spuna de unde a luat imaginile. Nici nu se pot lua imagini!", a comentat in fuga Tanasescu, fost colaborator la revista "Saptamana", oficina fostei Securitati. "Este o copilarie! Videanu vorbeste prostii, dupa ureche!", a mai spus senatorul. Mai darnic cu explicatiile a fost insa colegul sau de partid, Gheorghe Funar, chestor al Senatului. "Tanasescu nu a votat de doua ori, in fapt. Si-a batut joc de PD si s-a dus de doua ori prin fata urnei, dar a votat o singura data!", a sarit Funar in apararea lui Tanasescu.
Sefii bilelor se jura
Senatorul Gheorghe Funar a explicat ca "demonstratia" colegului sau a fost determinata de faptul ca acesta a vrut "sa-si bata joc de conducerea PD", de Videanu inclusiv. Funar a precizat ca el si Paul Pacuraru (PNL) au avut cutia cu bilele de vot si ca el insusi i-a inmanat o singura bila neagra lui Tanasescu, in timp ce Pacuraru i-a inmanat o singura bila alba. "Exista procesul verbal pe marginea votului, se poate verifica!", a insistat Funar. Si senatorul liberal Paul Pacuraru a declarat, la randul sau, ca el i-a inmanat lui Tanasescu o singura bila si ca, teoretic, acesta nu ar fi putut vota de doua ori decat daca ar fi stat inca o data la rand pentru a primi inca o bila.
Pedeapsa va fi "dura": atentionare
Initiativa senatorului Tanasescu "de a-si bate joc de democrati" si de a trece de doua ori pe la vot sub acest pretext, nu atrage insa urmari grave. Potrivit liberalului Teodor Melescanu, membru in Comisia Juridica, daca senatorii il vor gasi vinovat pe Tanasescu, acesta risca urmatoarele sanctiuni: atentionarea, chemarea la ordin, retragerea cuvantului, indepartarea din sala in timpul sedintelor si/sau avertisment public scris. De asemenea, a precizat Melescanu, orice senator care este sanctionat are o interdictie de trei luni de zile de a reprezenta Senatul, fie in plan extern, fie in plan intern. El a adaugat ca nu exista nici o prevedere pentru anularea votului prin care motiunea Macovei a fost adoptata de Senat. "Nimeni nu a avut atata imaginatie incat sa-si inchipuie ca, la votul secret cu bile, cineva poate sa abuzeze de dreptul de senator, si sa voteze de doua ori. Deci, mergand pe logica, singurul lucru care se poate face este anularea votului fraudat - in loc de 81 sa fie 80 de voturi", a explicat Melescanu. Aceste pedepse "dure" au fost valabile si in cazul senatorului liberal Norica Nicolai, a carei nepoata a votat nestingherita in plenul Senatului. Si in acest caz, s-a aplicat un simplu avertisment, in ciuda valurilor produse de incident. Liderul UDMR Marko Bela a fost insa transant in cazul Tanasescu, apreciind ca, daca un senator a votat de doua ori la motiune, acesta ar trebui sa demisioneze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.