Colegii jandarmilor romani din contingentul polonez care au luat parte la incidentele violente de sambata de la Pristina arata ca jandarmii romani ar fi responsabili de ranirea celor doi etnici albanezi, care, ulterior, au decedat. Potrivit Warsaw Bu
Colegii jandarmilor romani din contingentul polonez care au luat parte la incidentele violente de sambata de la Pristina arata ca jandarmii romani ar fi responsabili de ranirea celor doi etnici albanezi, care, ulterior, au decedat. Potrivit Warsaw Business Journal, editia online, comandantul jandarmilor polonezi, Robert Zolkiewski, a declarat: "Nu noi am jucat rolul principal, ci romanii. Noi am folosit mai putin de o suta de gloante de cauciuc si nu am tintit in zona capului, deoarece acest lucru contravine regulamentului". Zolkiewski a admis faptul ca trupele ONU au fost obligate sa riposteze prin deschiderea focului, in momentul in care au fost atacate cu sticle si bolovani de manifestanti. Cei 80 de jandarmi polonezi fac parte, alaturi de romani, din contingentul international de mentinere a pacii din Kosovo, participand la restabilirea ordinii. Faptul ca, acum, polonezii plaseaza responsabilitatea decesului celor doi etnici albanezi romanilor, in conditiile in care au recunoscut faptul ca, pe teren, jandarmii nostri au jucat un rol mai important in restabilirea ordinii, este o atitutine care contravine, cel putin, spiritului militar. Decesul celor doi s-a soldat cu demiterea comandantului politiei ONU din Kosovo, Sthepen Curtis. Jandarmeria Romana a refuzat sa comenteze despre responsabilitatea trupelor romanesti cu privire la decesul albanezilor, precizand ca asteapta finalizarea anchetei comisiei ONU. Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, ca misiunea actualului contingent de jandarmi in provincia Kosovo nu se va incheia, termenul de rotatie fiind prelungit cu o luna. Blaga a spus ca s-a luat aceasta decizie in urma solicitarii ONU, ca urmare a degradarii starii de securitate din regiune. In zona sunt plasati 115 jandarmi, care au executat, de-a lungul timpului, misiuni cu grad mare de risc. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.