Ministrul de Externe ucrainean, Volodimir Ohrizko, a cerut, ieri, oficialilor de la Bucuresti sa se abtina de la declaratii care ar putea afecta rezolvarea problemei statutului Insulei Serpilor. In replica, MAE roman a precizat, prin intermediul purt
Ministrul de Externe ucrainean, Volodimir Ohrizko, a cerut, ieri, oficialilor de la Bucuresti sa se abtina de la declaratii care ar putea afecta rezolvarea problemei statutului Insulei Serpilor. In replica, MAE roman a precizat, prin intermediul purtatorului de cuvant, Corina Vintan, ca nu resimte nevoia de a primi indicatii din partea ministerelor omoloage. Schimbul de replici pe ruta Kiev-Bucuresti intevine in contextul in care MAE roman a calificat, saptamana trecuta, decizia Legislativului ucrainean privind infiintarea unei localitati pe Insula Serpilor din Marea Neagra drept pur formala. Punctul de vedere al partii romane a fost comunicat Ambasadei Ucrainei la Bucuresti printr-o nota verbala, in cadrul careia institutia din Aleea Alexandru a reiterat pozitia de principiu a Bucurestilor, potrivit careia demersul Radei Supreme, ca si orice alte demersuri similare, initiate in vederea acreditarii, in mod artificial, a aparentei unei capacitati de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie de catre Insula Serpilor, nu poate avea, conform dreptului international, nici un fel de efecte juridice. Insula Serpilor, care gazduieste, zilele acestea, in virtutea unei rezolutii adoptate de Parlamentul de la Kiev, satul Belai (Alb), face obiectul unui litigiu intre partile romana si ucraineana, problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra aflandu-se in atentia Curtii Internationale de Justitie de la Haga inca din 2004. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.