Ca sa nu mai depinda de furnizorii de energie, producatorul de aluminiu isi va construi propria termocentrala de 1.000 de megawati.

Costurile companiei cu energia electrica vor fi mai predictibile in urma constructiei centralei, care va necesita investitii de un miliard de euro, iar preturile de productie vor ramine competitive chiar in conditiile in care cotatiile internationale ale aluminiului se vor diminua, spune Christian Wuest, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Unitatile de productie ale ALRO vor utiliza energia generata de termocentrala pentru obtinerea de aluminiu, precum si de bunuri cu valoare adaugata mare.

„Centrala ne va permite sa raminem competitivi si sa ne crestem gradul de independenta energetica", a declarat Wuest.

Cheltuielile ALRO pentru achizitia de energie electrica au crescut cu peste 135% in ultimii zece ani, potrivit datelor companiei.

In aprilie 2006, ALRO a cerut sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru identificarea unor surse ieftine de energie, in lipsa carora grupul risca sa-si sisteze activitatea. Oficialii producatorului de aluminiu i-au prezentat sefului statului doua solutii. Prima viza un contract pe termen lung, iar cea de-a doua incheierea unui parteneriat cu Nuclearelectrica.