Organizarea unui referendum in favoarea votului uninominal raspunde atat de exact acestei iluzii, incat am putea crede ca e o strategie la mijloc. Nici vorba. Presedintele a cautat un obiect contondent, a gasit la indemana "uninominalul" si l-a arunc
Organizarea unui referendum in favoarea votului uninominal raspunde atat de exact acestei iluzii, incat am putea crede ca e o strategie la mijloc. Nici vorba. Presedintele a cautat un obiect contondent, a gasit la indemana "uninominalul" si l-a aruncat ca pe un buzdugan in valmasagul starnit de initiativa de suspendare. Cum am mai spus si cu alte prilejuri, ma intereseaza insa prea putin tactica sau ipocriziile dlui Basescu, al carui ethos imi e perfect indiferent, cat efectele deciziilor pe care le adopta.
Tema votului uninominal e tenace propagata de mai bine de 15 ani de o ciudata coalitie in care se intalnesc, cu sau fara voia lor, activisti civici, intelectuali de prestigiu, lideri de opinie si precupete de ambe sexe, ostili din principiu partidelor, dar nu o data fascinati de persoane. Votam de 15 ani uninominal presedinti si primari, asa ca, dupa cele trei mandate de primar al Clujului care l-au adus in prim-planul scenei politice pe dl. Funar, dupa victoriile baronilor Sechelariu, Mazare, Oprisan sau Vanghele (ca sa nu mai vorbesc iar de dl. Iliescu) ar trebui sa stim ce vaste dezamagiri poate provoca acest panaceu. Or, precipitarea pe care dl. Basescu o induce in sistem favorizeaza patimile, nu ratiunea si analiza.
Intr-o configuratie cu mult mai fluida decat cea actuala, cand partidele mai reusesc, cat de cat, sa-si disciplineze alesii in jurul unui program politic, adio coerenta de guvernare. Un distins reprezentant al PD s-a si grabit sa ne asigure ca, daca votul va fi uninominal, Parlamentul va vota pe banda rulanta legi favorabile grupurilor de interese locale sau sectoriale, al caror noian va face sa paleasca pe veci amintirea legii de protejare a producatorilor de bere care l-a infuriat pe dl. Basescu: deputatii si senatorii de Galati vor avea grija de interesele dlui Mittal, cei de Bacau - de RAFO, iar cei de Bucuresti - de IMGB; ma intreb doar cine va mai purta de grija Romaniei. Ca sa nu mai spun ca, in orice varianta, votul uninominal va dezavantaja pana la disolutie reprezentarea oricarei minoritati in Parlament, incepand cu UDMR. Vrem asta? Eu nu vreau, poate dl. Vadim o viseaza.
E evident ca o parte importanta a politicienilor sunt vinovati ei insisi cu asupra de masura de falia care ii desparte de cetateni. Dar, cu bune si multe rele, acesti politicieni au reusit - cu sustinerea, uneori sovaielnica, nu a "poporului", ci a unor segmente ale corpului civic - sa aduca Romania din Pactul de la Varsovia si CAER in NATO si UE. Exasperand criza generalizata de incredere in politica, dl. Basescu nu propune o strategie de reformare a institutiilor, ci o tactica de anihilare a acestora, carora le substituie persoane. Dupa ce FSN si avatarurile lui succesive au divizat Romania pe principiul luptei de clasa, presedintele deschide in forta era unui alt manicheism, prin care societatea este divizata intre "noi" - Basescu si poporul, pur, cinstit si inocent, si "ei" - clasa/mafia politica ticalosita. Dl. Iliescu a capitalizat fricile romanilor, dl. Basescu capitalizeaza frustrarile lor. Pacat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.