Consilierul premierului Tariceanu pe probleme de securitate, istoricul Marius Oprea, a facut ieri publica o declaratie pe care a dat-o la Securitate in 1988.

Marius Oprea a fost anchetat atunci, impreuna cu mai multi colegi de camin, printre care Caius Dobrescu si Sorin Adam Matei, pentru ca „ascultau BBC si Europa Libera si faceau comentarii denigratoare la adresa politicii interne si externe de partid si de stat". El a dat publicitatii declaratia dupa ce mai multe surse din CNSAS au afirmat ca istoricul ar urma sa fie audiat la Colegiu despre relatia sa cu Securitatea.

„Din 1985, cind s-a casatorit, a venit si el (Caius Dobrescu - n.r.) in caminele Grozavesti. Acolo l-am vizitat frecvent impreuna cu Matei Sorin, in special, facind rareori comentarii denigratoare la adresa politicii interne si externe de stat si de partid la el in camera intrucit Dobrescu Caius nu dorea ca sotia sa sa auda asa ceva. (...) Cind se asculta Europa Libera, fie in camera lui Lobont Florin, fie in camera mea, in ultimul an, Dobrescu Caius participa destul de rar, datorita obligatiilor sale familiale, la fel si cind faceam comentarii denigratoare la adresa situatiei de la noi din tara (criza de alimente, energie electrica, nerespectarea drepturilor omului) sau asupra situatiei politice internationale pe baza «informatiilor» aflate de la postul de radio autointitulat Europa Libera", scrie in declaratia data Securitatii pe 12 august 1988.

„Multumim partidului"

Prietenii din studentie ai lui Oprea confirma aventura cu Securitatea. „Am fost anchetati de doua ori de Securitate, ridicati de la camin, in 1987 si 1988. Prima oara, impreuna cu colegul meu de camera Marius Oprea. Securistii ne-au interogat si mutat intr-o alta camera, unde noi banuiam ca erau instalate microfoane. Cind nu era apa sau caldura, spuneam cu voce tare: «Multumim partidului, personal tovarasului secretar general, Nicolae Ceausescu, pentru conditiile minunate de viata». Jocul asta a continuat sase luni, pina cind am fost arestati de-a dreptul. Doua zile am fost batuti ingrozitor, eu si colegul meu Caius Dobrescu", povesteste Sorin Adam Matei, stabilit in SUA.

El adauga ca „am scris o declaratie, cum au facut toti, inclusiv Marius si Caius, in care recunosteam tot ceea ce mi se punea in spate. Am recunoscut ca l-am denigrat pe Ceausescu, ca voiam sa fugim din tara. Desi declaratia a fost smulsa sub tortura, n-am invinovatit vreun coleg mai mult decit ma invinovateam pe mine".

„Legionari, traficanti de arme"

Despre ce s-a intimplat in 1988, actualul profesor universitar Caius Dobrescu spune ca motivul real al anchetei nu il cunoaste nici astazi. „Am impartit niste manifeste, dar nu am fost intrebati niciodata despre asa ceva. Motivul oficial al anchetei a fost ca sintem legionari, ne ocupam cu traficul de arme si ca avem legaturi cu Ambasada SUA. Cert este ca am fost ascultati in camera de camin. Am recunoscut in timpul anchetei ca ascultam Europa Libera si aduceam acuzatii puterii de atunci. Ni s-a pus in fata o lista cu zece nume si a trebuit sa scriem despre fiecare. Am facut-o in termeni relativi", incheie Dobrescu.