Procurorul Ciprian Nastasiu, care a solicitat si obtinut eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, a fentat ieri presa, care nu a avut voie sa asiste la judecarea disciplinara a magistratului de catre Sectia de procurori a CSM. Nastasiu a invocat f
Procurorul Ciprian Nastasiu, care a solicitat si obtinut eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, a fentat ieri presa, care nu a avut voie sa asiste la judecarea disciplinara a magistratului de catre Sectia de procurori a CSM. Nastasiu a invocat faptul ca, in apararea sa, la acuzatiile aduse de Comisia de disciplina a CSM, va face declaratii ce vizeaza date si informatii "clasificate".
Sectia de procurori a CSM i-a admis cererea, iar jurnalistii au asteptat pe holuri, timp de patru ore, terminarea sedintei de judecata disciplinara. Comisia de disciplina a CSM a stabilit, in ancheta sa, ca Nastasiu se face vinovat de "imixtiunea in activitatea altui procuror" si de "exercitarea functiei de procuror cu grava neglijenta". Sunt abateri disciplinare extrem de grave pentru un magistrat, fapt intuit de Nastasiu care s-a grabit sa declare presei, la termenele anterioare de la CSM ca este nevinovat. Insa fostul Procuror general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat imediat dupa eliberarea lui Hayssam si fuga acestuia din tara ca responsabilitatea pentru nemonitorizarea sirianului, acuzat de terorism, apartine procurorului de caz, Ciprian Nastasiu.
Inca un termen
Sedinta de ieri de la CSM a fost marcata si de probleme de natura procedurala. Un membru al Sectiei de procurori a fost nevoit sa se abtina de la solutionarea dosarului disciplinar Nastasiu. Este vorba despre procurorul Bogdan Licu, care a finalizat actul de acuzare disciplinara. Dupa mai bine de patru ore (timp necesar unei audieri prelungite a lui Nastasiu), Sectia de procurori a admis toate cererile acuzatului. Nastasiu a propus si i s-a aprobat audierea unor martori grei din sistemul judiciar, mai precis procurori si judecatori pe care acesta ii crede implicati in scandalul eliberarii si fugii lui Hayssam. In consecinta, la termenul din 8 martie a.c., vor fi audiati urmatorii martori: judecatorul Sofica Dumitrascu (de la Curtea de Apel Bucuresti, care a admis cererea de eliberare a lui Hayssam, formulata de procurorul Nastasiu), procurorul (DIICOT) Adriana Cristescu, procurorul Daniel Ticau (fostul sef al DIICOT, la data eliberarii si fugii lui Hayssam), procurorul Ioana Albani (DIICOT), procurorul Ion Mihailiuc (DIICOT Bucuresti), Ilie Botos (fostul sef al Parchetului General, la data eliberarii lui Hayssam, demis in urma scandalului), procurorul militar Marcel Sampetru (fostul adjunct al lui Botos, demis din functie pentru crunta incompetenta manageriala, cel care ar i-ar fi pus lui Nastasiu la dispozitie un autoturism special pentru a se deplasa la instanta pentru a-l inlocui pe procurorul initial de sedinta de la Tribunal).
Martori cu pielea in saramura?
Sectia de procurori i-a admis si alte probe in aparare lui Nastasiu, cum ar fi anumite documente oficiale (unele secrete) si inscrisuri. Printre acestea se numara o comunicare a stenogramei din Camera Deputatilor si listingul telefoanelor primite si date de Nastasiu. Sectia de procurori a dispus, in plus, transmiterea unei adrese catre Parchetul General ca aceasta institutie sa trimita la dosar o copie a registrului de la poarta, cu intrarile si iesirile persoanelor din data de 26 aprilie 2006, (ziua cu ghinion pentru eliberatorul lui Hayssam). Ramane de vazut cum se va apara Nastasiu in fata acuzatiilor: ca procuror de sedinta la TMB, a luat in considerare acte medicale incomplete (cele fabricate de medicul de penitenciar, urmarit penal acum) si nu a cerut instantei administrarea unui raport de expertiza medico-legala emis de specialistii IML, care sa precizeze ca Hayssam nu poate fi tinut in puscarie. Mai ramane de vazut ce martor dintre cei propusi isi va pune pielea in saramura pentru Nastasiu, in conditiile in care acesta nu a vrut sa dispuna procedura de verificare si certificare a sustinerilor medicului de penitenciar Constantin Tanasescu, acuzat de Parchetul General ca a comis fals intelectual.
Legaturi nepotrivite cu serviciile secrete
Ziarul ZIUA a dezvaluit pasaje dintr-un document al CSM (din 30 noiemnbrie 2006) potrivit caruia procurorii Nastasiu si Cristescu sunt suspectati de legaturi nepotrivite cu anumite servicii secrete si ca ar fi promovat in functii in mod nejustificat, in raport cu rezultatele lor profesionale. In prezent, acuzatul de la CSM se bazeaza in apararea sa doar pe NUP-ul primit in dosarul eliberarii lui Hayssam, exact in ziua in care acelasi procuror DIICOT Ciprian nastasiu a emis rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva faptuitorilor din dosarul "Spionaj la MEC si MTCI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.