Ambele referendumuri sint complet inutile si vor costa o groaza de bani, care ar putea fi utilizati in alte scopuri.

La ora actuala avem doua propuneri privind organizarea de referendumuri. Una apartine opozitiei, pentru suspendarea lui Traian Basescu, iar in situatia in care Parlamentul il executa pe seful statului, se va organiza un referendum, cetatenii urmind sa fie intrebati daca sint de acord sau nu cu demiterea acestuia. A doua propunere a fost facuta miercuri seara de catre Traian Basescu si vizeaza consultarea poporului in privinta introducerii votului uninominal pentru alegerile parlamentare. Ambele propuneri sau, ca sa fiu mai exact, organizarea ambelor referendumuri - evident intr-o marja de timp diferita, conform legislatiei in vigoare - au un mare, foarte mare, numitor comun: sint complet inutile. De ce? Raspunsul este simplu. Sa presupunem, desi personal nu cred, ca Parlamentul il suspenda pe Basescu si se ajunge la referendumul de demitere. In aceasta faza, Basescu va cistiga probabil cu un scor zdrobitor, si, urmeaza efectul de bumerang: PSD, PRM si PC vor suferi pierderi grele de imagine si, mai ales, de procente. Deci, o intreprindere inutila pentru cei care au declansat asaltul impotriva lui Basescu.

Si demersul presedintelui este inutil. La ora actuala exista in Parlament patru proiecte de lege care vizeaza variante ale votului uninominal si, conform planificarii parlamentare, comisia speciala pentru elaborarea legislatiei electorale are drept obiectiv finalizarea pina in luna mai a unei legi care sa instituie votul uninominal. Ar mai fi un argument pentru care un referendum pentru a testa vointa poporului pentru votul uninominal nu reprezinta o necesitate. Sa presupunem ca se ajunge la referendum si, cu o majoritate larga, electoratul spune „da". Acest „da" nu reprezinta insa o certitudine, pentru simplul motiv ca Parlamentul NU este obligat sa tina cont de rezultatul unui referendum daca tema nu este una capitala pentru tara.

Cele doua propuneri de organizare a unor referendumuri mai trebuie privite si din alt unghi. Acela al cheltuielilor. Nu am pretentia ca detin informatia exacta, dar citeva zeci de milioane de euro tot costa un referendum. Deci, doua actiuni inutile ar urma sa produca un gol de zile mari in bugetul statului, in ultima instanta, in buzunarul contribuabilului.

Exista, pentru fiecare parte (ma refer la initiatorii demersurilor pentru referendumuri), si o alta solutie. Eu zic ca da. Adversarii lui Basescu pot gasi si alte metode pentru a-l convinge sa iasa din „echipamentul" de jucator si sa-l imbrace pe cel de arbitru, iar seful statului, fara sa treaca peste barierele Constitutiei, poate deveni un bun agent de promovare si explicare a votului uninominal. Si ar avea si de cistigat acolo unde-i place cel mai mult: la imagine. Simplu pentru toata lumea, si nici nu costa nimic.