Un manechin de doar 18 ani a murit zilele trecute din cauza faptului ca suferea de anorexie, relateaza presa britanica. Culmea este ca tanara a decedat la doar sase luni de cand sora sa, Luisel, s-a infometat pana a murit. Luisel s-a prabusit chia
Un manechin de doar 18 ani a murit zilele trecute din cauza faptului ca suferea de anorexie, relateaza presa britanica. Culmea este ca tanara a decedat la doar sase luni de cand sora sa, Luisel, s-a infometat pana a murit. Luisel s-a prabusit chiar pe podiumul de prezentare, suferind un infarct din cauza faptului ca se infometase pana a cedat. Moartea sa a dus la declansarea unei dezbateri internationale care dorea chiar interzicerea modelelor de asa-zisa masura 0, adica foarte, foarte mica.
Desi si-a pierdut sora, Eliana Ramos nu a invatat nimic din aceasta tragedie, si a avut, din nefericire, aceeasi soarta.
Directorii caselor de moda din Madrid si Milano stabilisera cu ceva vreme in urma o limita minima de greutate pentru manechine, astfel incat sa descurajeze modelele care sufera de boli de alimentatie sau care se infometeaza crunt.
Insa organizatorii Saptamanii Modei din Londra (care este acum in plina desfasurare) nu au dorit sa impuna astfel de limite. Acum, moartea Elianei va presa cu certitudine aceasta industrie care va fi nevoita - la presiunea opiniei publice mondiale - sa ia masuri drastice.
Acum familia celor doua fete este devastata si a povestit ca Luisel, care avea 20 de ani, le spunea ca "va da lovitura" daca va pierde "un numar semnificativ" de kilograme. Acestia au mai relatat ca fiica lor cea mare era foarte stresata si povestea ca este supusa unei presiuni foarte mari de catre organizatorii prezentarilor de moda.
Acum, se pare ca si sora sa i-a calcat pe urme, dupa ce a cazut in casa unde locuia impreuna cu bunica.
Adolescenta a fost gasita moarta in dormitorul sau din Montevideo, Uruguay.
O sursa din Politie a declarat ca "La prima vedere, cauza mortii este anorexia, fata prezentand simptome clare de subnutritie".
Bunica sa, care i-a descoperit trupul neinsufletit, a povestit plangand: "S-a intamplat din nou... nu am putut s-o trezesc, si cand m-am uitat cu atetie la ea, avea ochii dati peste cap. A murit cu genunchii stansi la piept, ca si cum a durut-o ceva foarte tare".
Tanara Eliana, care acum cateva luni cantarea 50 de kilograme si 1.70 m inaltime, avea indicele de masa corporala putin peste limita admisa, care era 18.
Cu toate acestea, recent, se pare ca adolescenta incepuse sa piarda rapid din greutate, desi era neclar daca o facea intentionat, ca sa avanseze in cariera. Tatal tinerei a declarat ca fiica sa era la un regim in care manca salata si bea Cola light, pentru ca dorea sa mai slabeasca. In momentul mortii, indicele acesteia de masa corporala era sub nivelul considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind "inanitie".
Inca de cand avea 16 ani, Eliana era una dintre cele mai cunoscute manechine ale agentiei de modele Dotto Models din Argentina.
Seful tinerei, Pancho Dotto, sustine ca nu este vorba despre o problema de alimentatie si a declarat ca "este absurd ca oamenii sa vorbeasca in acest caz de bulimie sau anorexie. Eliana nu a avut niciodata probleme cu alimentatia. Este evident ca avea niste probleme genetice, ca si sora sa".
Da asemenea, moartea Elianei survine la trei luni dupa ce modelul brazilian Ana Carolina Reston, de 21 de ani, a murit de anorexie in timpul unei sedinte foto. Ea tinea o dieta care se baza pe mere si rosii. Atunci cand a murit, manechinul brazilian cantarea doar 40 de kilograme, desi avea 1.72 m inaltime. In orice caz, in America Latina problema anorexiei este intens dezbatuta mai ales ca in afara de Ana Carolina, alte trei manechine din Brazilia au murit din cauze similare.
Recent, industria modei a decis ca este cazul sa se ia masuri impotriva anorexiei si impotriva manechinelor foarte slabe. Spania si Italia, de exemplu, au interzis modelele exagerat de slabe, iar la o prezentare de moda de la Madrid, care a avut loc saptamana trecuta, organizatorii au refuzat cinci manechine din 69, pe motiv ca acestea erau sub greutatea admisa. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.