Producatorul de aluminiu Alro Slatina intentioneaza sa investeasca un miliard de dolari pentru constructia unei termocentrale proprii, pe huila, cu o putere instalata de 1000 MW, pentru a acoperi consumul propriu de electricitate, reducand, astfel, dependenta fata de furnizorii de energie.
"Centrala ne va permite sa ramanem competitivi si sa ne crestem gradul de independenta energetica", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Christian Wuest. "Locatia termocentralei va fi motivata de factori economici si depinde si de cresterea capacitatilor de productie a companiei. Ideal ar fi chiar langa fabrica de aluminiu, dar trebuie sa luam in calcul logistica necesara, taxele de transport a energiei, alimentarea cu carbune", a spus Wuest. El a precizat ca realizarea termocentralei nu exclude participarea Alro la constructia reactoarelor nucleare trei si patru de la centrala nucleara de la Cernavoda.
Cifra de afaceri a combinatului Alro a crescut cu 42,2% anul trecut, la 781,9 milioane de dolari, iar profitul net s-a triplat, la 134,7 milioane de dolari, potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate, ieri, de companie. Compania a inregistrat in 2005 un profit net de 40 de milioane de dolari.
Avansul afacerilor si profitului este explicat de reprezentantii Alro atat prin cresterea cotatiilor aluminiului la nivel international (de la 1400-1600 dolari pe tona in 2005 la peste 3000 de dolari in 2006), cat si prin imbunatatirea productivitatii, ca urmare a investigatiilor de 182 milioane de dolari efectuate in ultimii cinci ani. (G.M.)