Profesorii de limba si literatura romana de la Scoala „I.G. Duca" din Petrosani au propus Ministerului Educatiei o dezbatere asupra testarii nationale din acest an. Acestia au constatat anumite nereguli in ceea ce priveste cele o suta de variante de subiecte propuse pentru proba scrisa la testarea nationala, de la limba si literatura romana.

Profesorii au observat ca aplicatiile la genul liric au cea mai mare pondere, situatie ce vine in contradictie cu programa scolara in vigoare. Ei sustin ca „nu s-a tinut cont de specificul virstei candidatilor, ca programa de testare include, in mod normal, sase specii epice si numai trei lirice (pastelul, doina, imnul), pe cind autorii variantelor publicate de Ministerul Educatiei au incalcat aceasta programa deoarece printre textele date la prima vedere exista si specii lirice precum meditatia filisofica, elegia, oda sau lirica erotica".

Pe de alta parte, Oana Badea, consilier al ministrului Educatiei, spune ca „subiectele au fost deja verificate de o comisie si nu s-a constatat nici o neregula".