Acuzatiile au fost formulate de catre Asociatiile Mamelor de Soldati din Rusia iar faptele s-au petrecut la unitatea militara 3727 din Sankt Petersburg, ai caror recruti erau fortati sa ofere servicii sexuale pentru o clientela selecta, intre doua va
Acuzatiile au fost formulate de catre Asociatiile Mamelor de Soldati din Rusia iar faptele s-au petrecut la unitatea militara 3727 din Sankt Petersburg, ai caror recruti erau fortati sa ofere servicii sexuale pentru o clientela selecta, intre doua varste. Printre amatorii de sex cu soldati se numara, se pare, si un fost general FSB (Serviciul Federal al Securitatii Rusiei). Intalnirile aveau loc adesea in afara unitatii militare, intr-o zona din centrul istoric al Sankt Petersburgului, in apropierea muzeului Hermitage. Tinerii soldati erau fortati sa urce in masinile clientilor, care uneori nu-i mai lasau sa plece decat in zorii zilei. "Fetitele" erau plasate, de asemenea, clientilor casei prin internet sau prin telefon.
Una din victime a povestit pentru ziarul rusesc "Gazeta" cum el si camarazii sai erau umiliti zilnic de superiori, batuti si torturati cu socuri electrice pana acceptau sa iasa la produs. "Uneori ne obligau sa frecam podelele cate o noapte intreaga. Ne bateau peste maini si peste picioare. Eram trimisi prin rotatie sa lucram in parc pentru a castiga bani. Cand am incercat sa refuz m-au torturat cu socuri electrice", a povestit soldatul. Un altul a precizat ca "intre 10 si 35 dintre noi, in functie de cerere, eram trimsi sa ne petrecem noptile in afara bazei militare".
Acuzatiile privitoare la monstruozitatile petrecute in respectiva unitate militara, in care isi desfasoara activitatea aproape 4000 de persoane, au fost precedate de cazul unui alt recrut. Opinia publica din Rusia a fost cutremurata anul trecut cand a fost dezvaluita drama soldatului Andrei Sichev, in varsta de 19 ani, care a fost atat de crunt batut si torturat de catre superiorii sai incat i-au fost amputatate organele genitale si picioarele. Tot anul trecut, adjunctul de comandant din regiunea siberiana Novosibirsk a fost concediat pentru ca a implicat trupele din subordinea sa in mai multe afaceri locale. Au existat si situatii in care soldatii au fost prinsi cersind pe strada, tot din ordinul superiorilor lor.
Presa rusa mai precizeaza ca o partida de sex cu un recrut costa in jur de 1000 de ruble (35 de euro), iar banii ajung in buzunarele superiorilor.
In urma cu doua zile insa, Vasili Pancenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, a negat toate acuzatiile privitoare la fortarea soldatilor sa se prostitueze. "Sunt numai prostii. Este pur si simplu vorba despre o campanie orchestrata de catre Asociatiile Mamelor Soldatilor. Unitatile militare sunt verificate cu regularitate, iar fiecare abuz este monitorizat prin folosirea unor chestionare anonime", a precizat Pancenkov. Un alt oficial al armatei, citat de presa rusa, spune ca soldatul aflat la originile acestui scandal este bolnav psihic. Cu toate acestea, la unitatea militara incriminata a fost demarata o ancheta.
Organizatiile ruse pentru drepturilor omului sunt insa ingrijorate din cauza repetatelor scandaluri petrecute in sanul armatei, alcatuita inca in mare parte din recruti. Ultimele evenimente l-au pus in mare incurcatura pe ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, un potential succesor al lui Vladimir Putin.
Allison Gill, directoarea organizatiei Human Rights Watch's din Moscova, spune ca "multor familii le este pur si simplu frica sa vorbeasca. Cert este insa ca tinerii sunt incorporati sanatosi si se intorc adesea bolnavi, raniti sau cu psihicul distrus". (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.