Elevii din invatamintul primar vor fi boboci de la 6 ani. Hardau vrea ca elevii sa dea Bacul intr-o singura sesiune si vrea sa reglementeze publicarea subiectelor de la examene.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, vrea sa reformeze invatamintul preuniversitar dupa modelul Marga. Sase ani de scoala primara, patru de gimnaziu si inca trei de liceu. In plus, proiectul de reforma propus in dezbatere publica prevede ca scoala obligatorie contine si un an pregatitor, inainte de clasa I, in care elevii ar urma sa se inscrie de la 6 ani.

„Clasele pregatitoare vor fi sustinute de catre educatori. Acest lucru se va intimpla cel mai probabil in scoli", spune Oana Badea, consilierul ministrului Educatiei. Modelul claselor pregatitoare este o tendinta occidentala pozitiva pentru ca „studiile pedagogice arata ca acei copii care beneficiaza de clasa pregatitoare au rezultate mai bune si se integreaza mai bine in colectivitate", este de parere Ciprian Ciuc, reprezentantul centrului Educatia 2000+.

La sapte ani, copiii vor putea intra in clasa intii. Ciclul primar va dura pina in clasa a V-a. „Vom incerca sa facem in asa fel incit invatatorii sa devina in clasa a cincea dirigintii copiilor, ca sa nu existe nici o rupere", afirma consilierul ministrului Educatiei.

Fara capacitate

Clasele VI-IX vor intra in categoria invatamintului secundar, mai exact invatamint secundar inferior, desfiintindu-se astfel conceptul de gimnaziu. La sfirsitul acestor clase, copiii nu vor mai da examenul de capacitate. „Avind in vedere ca invatamintul obligatoriu este de 10 ani, nu este corect sa se dea un examen in clasa a VIII-a, la care unii elevi ar putea fi respinsi. Se vor face doar evaluari", spune Oana Badea. Pe de alta parte, fiecare absolvent poate sustine examenul de bacalaureat intr-o singura sesiune scolara. Cei care nu promoveaza nu au alta alternativa decit sa mai astepte un an si sa plateasca o taxa impusa de Ministerul Educatiei.

Religie in toate scolile

Conform proiectului de lege, religia devine disciplina de invatamint. Daca parintele, sau elevul de peste 10 ani, nu este de acord cu aceasta materie, atunci trebuie completata o cerere. Religia va fi inlocuita cu disciplina Educatie moral-religioasa. Elevii cu acordul parintilor isi pot alege confesiunea si religia pentru studiu.

Primii adversari

Sindicalistii se arata deja nemultumiti de propuneri: „Au scos o lege la repezeala, fortati de termen. Mare eroare. Legea nu este compatibila cu forma actuala a cadrului didactic. In felul acesta o sa iasa iar haos", crede Catalin Croitoru, presedinte Federatia Educatiei Nationale.

Propunerea societatii civile Programul „Scoala pe bune", initiat de fundatia Edugate, propune o serie de masuri pe termen scurt si mediu, menite sa reformeze sistemul scolar in Romania. Printre aceste masuri se numara schimbarea in totalitate a formei examenului de bacalaureat si inlocuirea examenului de capacitate cu examene de admitere la fiecare unitate de invatamint in parte. Un alt obiectiv important al programului este scoaterea functiei de inspector scolar de sub autoritatea ministerului si infiintarea unui organism independent de inspectie. (Valentin Dimitriu)