Un amendament la raportul privind zborurile CIA votat ieri de legislativul european critica Romania ca nu a adus probe de nevinovatie.

Parlamentul European a votat ieri, in plen, forma finala a Raportului Fava, privind activitatile secrete desfasurate de CIA in Europa, cu 382 de voturi pentru, 256 de voturi impotriva si 74 de abtineri. Conform raportului, guverne si servicii secrete europene au acceptat si au pastrat secrete cel putin 1.245 de zboruri ale avioanelor CIA, care transportau suspecti de terorism in sau din Europa. 14 state membre UE sint acuzate de astfel de colaborari cu CIA, printre care si Romania.

Amendamente absurde

In privinta Romaniei, Parlamentul European „nu poate exclude, potrivit declaratiilor facute de autoritatile romane, posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat in Romania in clandestinitate". Parlamentul se declara „extrem de ingrijorat ca este posibil ca autoritatile romane sa nu fi avut control asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite la baza militara de pe Aeroportul Kogalniceanu". Articolului i s-a adus un amendament conform caruia Romania nu a depus dovezi care sa demonstreze ca nu au existat baze pe teritoriul sau. „Am votat impotriva acelor paragrafe ce prezinta ambiguitati in legatura cu Romania si Polonia", a declarat eurodeputatul liberal Adrian Cioroianu. „Daca nu au existat baze, cum sa aduci dovezi ca nu au existat?", a declarat pentru NewsIn si europarlamentarul PPE Marian Jean Marinescu, care considera acest amendament absurd. Raportul Comisiei parlamentare din Romania asupra zborurilor CIA, conduse de Norica Nicolai, urmeaza sa fie dat publicitatii peste citeva zile si nu contine vreo proba care sa dovedeasca existenta unor activitati ilegale de acest tip in tara noastra.

Sanctiuni improbabile

Europarlamentarii grupului Partidului Popular European au votat, in larga majoritate, impotriva raportului, pe care il considera lipsit de dovezi si tendentios. In schimb, socialistii, liberalii, verzii si membrii de stinga din Parlamentul European au condamnat „razboiul murdar" dus de americani cu complicitatea unor state europene. Principalele state europene acuzate de raport sint Marea Britanie, Germania, Italia si Spania. Romania si Polonia se afla in rangul doi al acuzatiilor. In concluziile raportului se spune ca tarile care au avut cunostinta de aceste activitati ar trebui sa suporte sanctiuni diplomatice. Cu toate acestea, pentru a intra in vigoare, aceste sanctiuni ar trebui votate in unanimitate de statele membre UE, in cadrul Consiliului, deci unele state ar trebui sa se autoincrimineze. Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca statele membre ar trebui sa declanseze investigatii acolo unde acest lucru nu se intimpla inca. „Tine de magistrati si de guverne sa desfasoare anchete administrative si sa sanctioneze functionarii care nu au fost loiali", a adaugat Frattini.