Dezinteresul PD fata de ministresa Monica Macovei a facut ca motiunea simpla la adresa acesteia sa fie dezbatuta in Parlament. Liderii democrati ar fi trebuit sa observe ca motiunea simpla a PC are conotatiile uneia de cenzura. Protestul la timp,
Dezinteresul PD fata de ministresa Monica Macovei a facut ca motiunea simpla la adresa acesteia sa fie dezbatuta in Parlament. Liderii democrati ar fi trebuit sa observe ca motiunea simpla a PC are conotatiile uneia de cenzura. Protestul la timp, pe aceasta tema, al senatorilor democrati l-ar fi determinat pe presedintele Nicolae Vacaroiu sa intervina. Astfel, motiunea putea fi trecuta pe ordinea de zi, dar fara atributele uneia de cenzura si implicit fara pericolul ca sefa Justitiei sa fie demisa. Abia ieri, PD a realizat gafa de proportii. Pentru a rasturna situatia in favoarea PD, Emil Boc a anuntat ca va propune Aliantei sa ia in calcul posibilitatea revocarii din functie a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, pentru grave incalcari ale Regulamentului acestei Camere a Parlamentului si a Constitutiei. Problema demiterii ministrului Justitiei, Monica Macovei, a fost pasata Curtii Constitutionale, in conditiile in care premierul Tariceanu anuntase ca nu va lua nici un fel de masuri impotriva acesteia indiferent de rezultatul votului la motiunea simpla "Minciuna-adevarul justitiei Macovei". Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a solicitat ieri institutiei amintite sa se pronunte daca membrii Executivului trebuie demisi in urma adoptarii unei motiuni simple.(Mihai TOADER)
PD vrea revocarea lui Vacaroiu
Alianta D.A. va lua in calcul posibilitatea revocarii din functie a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, pentru grave incalcari ale Regulamentului acestei Camere a Parlamentului si a Constitutiei. Anuntul a fost facut ieri de Emil Boc, care a adaugat ca democratii vor discuta cu colegii de alianta si coalitie posibilitatea revocarii din functie a lui Vacaroiu, ca urmare a unei "grave incalcari a Regulamentului Senatului". "Potrivit Regulamentului Senatului, presedintele Senatului avea obligatia sa nu puna pe ordinea de zi spre dezbatere acele motiuni care prin continutul lor au conotatii specifice uneia de cenzura. Trebuia sa inlature acea prevedere din continutul motiunii. Era obligatia exclusiva a presedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Vacaroiu a incalcat grav prevederile Regulamentului si Constitutiei si poate face obiectul revocarii din functie", a explicat liderul democrat, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, revocarea din functie a presedintelui Senatului va fi analizata in Alianta D.A. la inceputul saptamanii viitoare.
"Era treaba lui si a gresit"
Intrebat de ce democratii nu i-au atras atentia lui Nicolae Vacaroiu ca motiunea anti-Macovei ar putea avea conotatii specifice uneia de cenzura inainte ca aceasta sa fie votata de Senat, Emil Boc ne-a spus ieri ca "obligatia era a presedintelui Senatului sa citeasca Regulamentul si sa-l aplice". "Noi nu avem posibilitatea sa facem o aplicare a unei asemenea prevederi. A incalcat-o cu buna stiinta, pentru ca articolul ala, 155, ne spune ca presedintele Senatului verifica daca motiunea indeplineste conditiile prevazute de Regulament si de Constitutie. N-a facut asta si a incalcat Regulamentul. Era treaba lui sa-si faca datoria ca presedinte al Senatului", a spus Boc. Liderul PD n-a putut sa explice clar de ce parlamentarii democrati nu i-au atras atentia lui Vacaroiu asupra posibilei incalcari de Regulament. "Dar trebuie sa ti se atraga atentia ca sa-ti faci datoria in tara asta? Evident ca asta era obligatia lui. Si a gresit", a mai spus liderul PD.
Cineva trebuie sa dea explicatii
Democratii cred ca votul anti-Macovei dat acum doua zile in Senat afecteaza "categoric" credibilitatea relatiilor din Coalitie si, ca atare, cineva trebuie sa dea explicatii. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a sustinut ieri ca cineva a incalcat intelegerea din Coalitie in privinta sustinerii ministrului Macovei la votul din Senat. Atat timp cat s-a initiat un angajament si s-a facut altceva, cineva trebuie sa dea niste explicatii", a spus Videanu, adaugand ca PD va analiza situatia rezultata in urma votului la motiunea anti-Macovei si va discuta cu partenerii. Liderul PD a mai aratat ca Macovei isi va duce mandatul pana la capat, "nefiind o obligatie ca ministrul Justitiei sa isi dea demisia sau sa fie demisa". La randul sau, liderul pedistilor Emil Boc a sustinut ca adoptarea motiunii simple anti-Macovei "compromite interesele Romaniei". "Ministrul Justitiei merge mai departe. Nu exista nicio constrangere constitutionala care sa duca la demiterea ministrului Justitiei", a spus si Boc. Mai direct, viceliderul democratilor Liviu Negoita i-a aratat cu degetul pe liberali pentru votul anti-Macovei din Senat. (Carmen EPURAN)
Theodor Stolojan, lider PLD
Macovei nu mai poate lucra cu Senatul
Macovei nu va mai putea lucra, din pacate, cu Senatul, pentru ca va fi umilita de fiecare data cand va veni acolo, nefiind important daca ea va fi sau nu revocata, a declarat citat de Mediafax, Theodor Stolojan, care suspecteaza ca senatori PNL au votat pentru motiunea adoptata la Senat. "Este o zi neagra pentru Senatul Romaniei, este o rusine ce s-a intamplat. Fortele raului, coalizate impotriva ministrului Monica Macovei, au gasit sustinere in randul senatorilor puterii. Suspectez ca aceste cozi de topor ar fi de la PNL. Toti senatorii PLD au votat impotriva motiunii", a spus Stolojan. El a apreciat ca acest Guvern nu mai are sustinere la Senat si ca premierul Calin Popescu Tariceanu a demonstrat ca nu poate mobiliza senatorii puterii sa voteze la fel. "Important nu e daca va fi sau nu revocata doamna Macovei, ci ca dansa nu va mai putea sa lucreze cu Senatul, sa-si sustina proiectele. Va fi umilita de fiecare data cand va veni cu un proiect de lege la Senat, de cei care azi, cand au auzit rezultatul votului, au tropait din picioare", a spus Stolojan. El a spus ca ii pare rau pentru ce i s-a intamplat lui Macovei. "Dansa a muncit enorm pentru intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007", a spus Stolojan. (R.G.)
Tariceanu asteapta o lista cu masuri de la ministrul Justitiei
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa prezinte la urmatoarea sedinta de Guvern o lista a masurilor referitoare la problemele solicitate de Senat in motiune, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru. Intrebata daca premierul i-a solicitat ministrului Macovei sa demisioneze, Spataru a amintit de sesizarea din partea PNL la Curtea Constitutionala, adaugand ca premierul asteapta raspunsul Curtii in aceasta privinta. Intr-un comunicat difuzat marti seara, dupa adoptarea motiunii, Guvernul a precizat ca primul ministru a luat act de votul Senatului la motiunea simpla si va cere ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa promoveze masurile ce se impun pentru a raspunde solicitarilor forului legislativ. "Guvernul considera ca este de datoria sa, in cadrul relatiilor definite de Constitutie, sa respecte punctul de vedere al Parlamentului", noteaza comunicatul. (O.B.)
Puiu Hasotti dezvaluie cartitele din PD
Liderul grupului parlamentarilor Aliantei D.A. din Senat, liberalul Puiu Hasotti a avertizat ca la urmatoarea sedinta a conducerii PNL-PD ii va dezvalui lui Emil Boc numele unui senator democrat care a votat motiunea anti-Macovei. "La urmatoarea sedinta de CNC al Aliantei, ii voi spune lui Boc cine este senatorul PD care a votat motiunea", a sustinut liderul PNL. Surse parlamentare ne-au precizat ca democratul care a votat impotriva lui Macovei este senatorul Ivan Cismaru in timp ce senatorii liberali Norica Nicolai, Radu Campeanu si Adrian Cioroianu au votat si ei motiunea anti-Monica Macovei. (R.G.)
Victor Ponta, vicepresedinte PSD
Este practic demisa
Vicepresedintele PSD pe probleme de Justitie, Victor Ponta, a spus ca imediat dupa adoptarea motiunii simple adoptata de Senat, ministrul Justitiei este demis deja si a avertizat ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala daca aceasta refuza sa renunte la post. Ponta a aratat ca Regulamentul Senatului, care are putere de lege organica, are prevederi foarte clare cu privire la consecintele adoptarii unei motiuni simple, in sensul ca decizia insusita de Senat devine obligatorie pentru Guvern. "Monica Macovei este practic demisa de astazi, mai trebuie facute doar demersurile de oficializare a demiterii sale", a spus Ponta. "Pe Monica Macovei nu a ales-o poporul, ca pe presedinte sau ca pe primari, ci Parlamentul a investit-o in functie, prin urmare tot Parlamentul poate sa o si revoce din functie. Aici nu mai incap discutii cu privire la oportunitate sau la onoare, intrucat principiul este foarte clar: cine te numeste in functie te si revoca", a declarat Ponta. "Nu ma astept de la Monica Macovei sa faca acest gest (sa demisioneze - n.r.), dar ma astept de la presedinte si de la premier sa o revoce din functie si sa evite aruncarea Justitiei intr-un blocaj total", a mai afirmat Victor Ponta. (Roxana ANDRONIC)
PNL solicita verdictul Curtii
Liderul grupului Aliantei de la Senat Puiu Hasotti (PNL) a anuntat ca cere Curtii Constitutionale sa se pronunte in legatura cu articolul 157 alineatul 2 din Regulamentul Senatului si sa precizeze daca membrii Cabinetului trebuie sau nu demisi in urma adoptarii unei motiuni simple. "Miercuri dimineata (ieri n.r.), in calitate de lider de grup parlamentar, voi sesiza Curtea Constitutionala, solicitandu-i sa se pronunte in legatura cu articolul 157, alineat 2 din Regulamentul Senatului, care se refera la membrii Cabinetului, care urmeaza sa fie demisi sau nu in urma adoptarii unei motiuni simple", a declarat Hasotti, marti, dupa ce Senatul a adoptat motiunea simpla care cerea demiterea ministrului Justitiei Monica Macovei. Articolul 157 alineatul 2 din Regulamentul Senatului prevede ca motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial Partea I si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate. (R.G.)
Pareri diferite in PE
Europarlamentarul german Markus Ferber (foto), din Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, a apreciat, intr-un comunicat de presa, ca este esential ca Romania sa continue pe calea reformelor initiate de Monica Macovei si sa indeplineasca cerintele Comisiei Europene. "Monica Macovei a fost unul dintre arhitectii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Politicile si masurile introduse de ea au fost vitale in lupta impotriva coruptiei si in asigurarea independentei sistemului judiciar", a declarat Ferber, care s-a intalnit de multe ori cu ministrul roman in perioada premergatoare aderarii tarii noastre la UE. La randul sau, vicepresedintele grupului Socialist din PE, Jan Marinus Wiersma, a evocat normalitatea jocului democratic. Indeplinirea angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana nu depinde de un singur ministru, ci de intreg Guvernul, opina Wiersma, citat de Radio Romania Actualitati.
(R.A.)
Sustinerea CGC
Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) isi exprima sustinerea deplina pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei, dupa votul din Senat si ii cere premierului Tariceanu ca Guvernul sa ignore cererea majoritatii senatorilor de demitere a acesteia sau sa demisioneze impreuna cu ministrul Justitiei. Coalitia formata din APADOR-CH, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy, Freedom House si Societatea Timisoara precizeaza, intr-un comunicat ca se alatura demersului magistratilor si asociatiei SoJust, exprimandu-si sustinerea deplina pentru ministrul Justitiei, dupa votul din Senat. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.