Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: ""HACCP este un acronim care provine de la expresia din li

Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: ""HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleza «Hazard Analysis and Critical Control Points» (in traducere: «Analiza Pericolelor si Puncte Critice de Control»), care este o metoda sistematica de identificare, evaluare si control a pericolelor asociate producerii, transportului, depozitarii, prelucrarii si utilizarii produselor alimentare"".

Aplicarea sistemului HACCP este compatibila cu punerea in practica a sistemelor internationale de management al calitatii produsului, asa cum ar fi sistemele de calitate cuprinse in standardele ISO 9000. Acest sistem HACCP presupune ca la nivelul sectoarelor in care exista circuit alimentar sa se asigure faptul ca acel aliment nu este un pericol pentru organism.

ISTORIC. Sistemul HACCP a fost pus in aplicare pentru prima data in anul 1959 de catre o companie din Pillsbury in proiectele sale de cercetare si realizare a produselor alimentare destinate programelor spatiale americane. La fundamentarea metodei au colaborat: Agentia Nationala pentru Aeronautica si Spatiul Cosmic al SUA (NASA), laboratoarele Natick ale Armatei SUA si Grupul de Proiectare pentru Laboratoarele Spatiale ale Fortelor aeriene ale SUA. Acest grup de cercetare a trebuit sa rezolve o problema legata de obtinerea de produse alimentare incapsulate pentru membrii misiunilor spatiale, absolut sigure pentru consum. Aceasta presupunea lipsa contaminarii de orice fel. Metoda HACCP a fost pentru prima data prezentata in public la Conferinta Nationala pentru Protectia Alimentelor din 1971.

In 1980, Comisia ICMSF (International Comission on Microbiological Specification of Food) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a elaborat un raport privind aplicarea HACCP. Liniile directoare pentru aplicarea sistemului de analiza a pericolelor prin puncte critice de control a fost adoptata la cea de a XX-a sesiune a Comisiei Codex Alimentarius, in anul 1993.

OBLIGATIVITATE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.