Australianul John Wayne Srhoj si nigerianul Abiodun Agunbiade au plecat de la FC National la finalul campionatului trecut si au anuntat ca sunt liberi de contract. Cei doi au ajuns la Timisoara, fiind doriti de "Poli", insa "bancarii" au adus cazul i
Australianul John Wayne Srhoj si nigerianul Abiodun Agunbiade au plecat de la FC National la finalul campionatului trecut si au anuntat ca sunt liberi de contract. Cei doi au ajuns la Timisoara, fiind doriti de "Poli", insa "bancarii" au adus cazul in atentia comisiilor federale, sustinand ca intelegerile fotbalistilor sunt valabile si in acest sezon. De aproape opt luni, FRF judeca si rejudeca aceste cazuri, verdictele diferitelor comisii fiind contrare si anulate unul dupa altul.
Cei doi au apelat asta-vara la Comisia pentru Statutul Jucatorului, pentru a se putea transfera ca jucatori liberi de contract, sustinand ca acordurile dintre ei si FC National au expirat pe 1 iulie 2006, varianta sustinuta si de impresarul lor, Marcel Popescu. In replica, gruparea "bancara" a sustinut ca acestora li s-au prelungit automat contractele pana in vara lui 2007. In anexele la contractele celor doi, inregistrate la LPF, exista o clauza care prevede ca intelegerea este pana la 1 iulie 2007, dar ca jucatorii trebuie sa fie notificati cu sase luni inainte de 1 iulie 2006 ca sunt doriti pentru inca un an. (facsimil 1). Srhoj si Abiodun sustin ca nu au primit notificarea, iar CSJ si Comisia de Apel, fiecare de cate doua ori, i-au declarat liberi de contract. In schimb, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a casat verdictele si a respins cererile celor doi. FC National a invocat vicii de procedura, incalcarea dreptului la aparare, iar CAF a motivat decizia prin aceea ca, la LPF si la Inspectoratul Teritorial de Munca, cei doi au contracte pana la 1 iulie 2007. In plus, FC National le-a scos celor doi si permise de munca, obligatorii pentru cetatenii straini, pentru perioada 2005-2007. CAF considera ca anexa este un act aditional la contract, si nu un act juridic separat, astfel incat aceasta nu poate avea efecte asupra contractului individual de munca. "Contractul individual de munca, fiind un contract ce nu poate fi valabil incheiat sub conditie pur potestativa, clauza privind notificarea jucatorului este lovita de nulitate absoluta si prin prisma art. 5 din Codul Civil, conform caruia nu se poate deroga, prin conventii sau dispozitii particulare, la legile care intereseaza ordinea publica sau bunele moravuri", se arata in decizia CAF. Astfel, CAF a decis ca jucatorii sunt ai lui FC National, decizia fiind definitiva, irevocabila si executorie. (facsimil 2). Mai mult, o alta clauza din contractele celor doi prevedea ca acestia vor primi bonusuri (cate 30.000 USD) daca vor fi transferati in iulie 2006. Constantin Iacov, presedintele CA al lui FC National, sustine ca aceasta clauza nu-si avea rostul daca fotbalistii ar fi avut contract doar pana la acea data, el obligandu-se practic sa le dea acestora bani din sumele de transfer desi acestia ar fi plecat gratis!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.