Asociatia Mondiala a Ziarelor a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si Parlamentului privind reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal:
Excelentei Sale
Presedintele
Asociatia Mondiala a Ziarelor a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si Parlamentului privind reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal:
Excelentei Sale
Presedintele Traian Basescu
Onorabilului Calin Popescu Tariceanu
Primul Ministru al Romaniei
9 februarie 2007
Excelenta Voastra,
Va scriem in numele Asociatiei Mondiale a Ziarelor (WAN) si al Forumului Mondial al Editorilor, care reprezinta 18.000 de publicatii din 102 state, pentru a ne exprima serioasa noastra preocupare referitoare la o decizie a unei instante de a anula o lege care ar fi dezincriminat insulta si calomnia in Romania.
Potrivit relatarilor, pe 1 februarie, Curtea Constitutionala a statului a publicat decizia sa de a respinge ca neconstitutionala o noua lege care ar fi indepartat infractiunea de defaimare din Codul penal roman.
Aparent, Curtea a decis ca delictele de presa ar trebui sa ramana penale pentru "a proteja demnitatea umana". Decizia va intra in vigoare la 45 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
Suntem serios ingrijorati de acest pas inapoi al Curtii Constitutionale. Va amintim respectuos ca legea penala este un mijloc cu totul inadecvat de a rezolva problema insultei si calomniei si ca incarcerarea jurnalistilor pentru asemenea delicte contravine practicilor stabilite in UE, precum si unui numar de acorduri internationale, inclusiv Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Credem ca o despagubire civila pentru prejudicii rezonabile e adecvata si e o rezolvare potrivita pentru toate cazurile dovedite de insulta si calomnie.
Va solicitam respectuos sa faceti tot ce este posibil pentru a va asigura ca insulta si calomnia sunt dezincriminate cat de curand posibil. Actuala punere sub acuzare penala a jurnalistilor pentru indeplinirea sarcinilor lor profesionale nu respecta standardele internationale privind drepturile omului si aduce prejudicii reputatiei tarii dumneavoastra in Europa.
Asteptam cu nerabdare un raspuns din partea dumneavoastra cat puteti de repede.
Ai dumneavoastra sinceri,
Gavin O'Relly
Presedinte al Asociatiei Mondiale a Ziarelor
George Brock
Presedinte al Forumului Mondial al Editorilor
Aceeasi scrisoare este trimisa si presedintilor celor doua Camere, dl. Nicolae Vacaroiu si dl. Bogdan Olteanu.
WAN este organizatia globala a industriei ziarelor, cu reprezentare formala la Natiunile Unite, UNESCO si Consiliul Europei. Organizatia reuneste 18.000 de ziare din 102 tari, 11 agentii de presa si 9 grupuri de presa regionale si mondiale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.