Dupa debarcarea lui Gheorghe Flutur de la carma Ministerului Agriculturii au iesit la iveala o seama de nereguli puse la cale de catre acesta si camarila sa. Daca in campania electorala ex-ministrul promitea lupta cu structurile PSD-iste si interesele acestora din agricultura, in realitate, Flutur a continuat si chiar a incurajat politica clientelara a social-democratilor. Spre exemplu, Gheorghe Flutur a acoperit o afacere considerata ilegala de fostul ministru pesedist al Agriculturii, Ilie Sarbu. Este vorba despre privatizarea societatii "Prodincom" Suceava.
Procesul de privatizare a SC Prodicom SA Suceava, respectiv de concesionare a terenului cu destinatie agricola aflat in administrarea societatii, a inceput in anul 2000. Actiunile au fost scoase la vanzare, in doua randuri, insa nu au fost depuse oferte de cumparare. In baza prevederilor art. 23 din OUG 198/2001, daca in urma ofertarii unei societati comerciale de doua ori si a oferirii de facilitati conform art. 15 nu au fost inregistrate cereri de cumparare de actiuni, se poate proceda la dizolvarea societatii sau la restructurare prin vanzarea de active. Astfel, actionarul, statul roman, prin Ministerul Agriculturii a demarat procedura de restructurare a unitatii prin divizarea pe ferme si centre de profil. Iar cele 15 subunitati, in care a fost divizata societatea, aveau dreptul, conform legii, sa cumpere suprafata ocupata.
Pret subevaluat
Cu toate acestea, s-a reluat procesul pentru vanzarea actiunilor, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 de lei. La preselectia din 14.03.2002 a participat un singur ofertant, SC CozaRux SRL. Initial, comisia formata, dupa ce a constatat ca respectiva firma nu a respectat conditiile din caietul de sarcini, a hotarat excluderea ofertantului. In cele din urma insa, in urma unei contestatii, si alte doua runde de negocieri, SC CozaRux SRL a pus mana pe Prodicom, in baza contractului de vanzare-cumparare 37/30.04.2002. Interesant este ca pachetul de actiuni, detinut de stat, a fost vandut pentru suma de 3.587.188.500 lei, valoare ce se situeaza sub nivelul garantiei de participare, respectiv 3.985.765.000 lei. Comparand pretul de vanzare, de 4500 lei/actiune, cu cel din oferta, de 25.000 lei/actiune, se poate constata ca Prodincom a fost vanduta pentru o suma mai mica de 5,5 ori fata de valoarea oferita.
Platformistul acopera ilegalitatile
Una dintre firmele prejudiciate, SC Dalis SRL Suceava, care avea spatii inchiriate la Prodincom a semnalat aceste nereguli Administratiei Domeniului Statului (ADS). Concluzia Corpului de Control al Ministerului Agriculturii a fost ca "procesul de privatizare al SC Prodincom SA Suceava s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale, atat in faza premergatoare, respectiv de aprobare a vanzarii actiunilor, cat si in faza efectiva de derulare a negocierii directe cu preselectie". Ilegalitatile constatate de fostul ministru pesedist al Agriculturii, Ilie Sarbu, au fost insa acoperite odata cu schimbarea regimului si cu venirea la carma institutiei a lui Gheorghe Flutur.
ADS Bucuresti a facut un alt control, privind privatizarea Prodincom, ocazie cu care a intocmit nota de control nr. 95490 din 29.09.2005. Nota, in care se precizeaza existenta unor abuzuri la privatizare, a fost transmisa Inspectoratului General al Politiei, pentru a se efectua cercetari. Dosarul inregistrat la politie cu numarul 127002/S1/2006 a ajuns apoi la DIICOT Bucuresti.
Intre timp, reprezentantii societatii Dalis s-au intalnit in mai multe randuri cu ex-ministrul Gheorghe Flutur. Desi aparent a dat dreptate reclamantilor, platformistul a avut o atitudine de respingere a notei intocmite de ADS. Mai mult, potrivit declaratiilor consilierului juridic al societatii Dalis, Hromei Puiu, "fostul ministru i-a cerut domnului Tinel Gheorghe, seful Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, sa analizeze nota in cauza si sa intocmeasca un raport favorabil pentru SC CozaRux Suceava. La intocmirea acestui referat a contribuit si consilierul Petrica Anton". Cert este ca lucrurile au ramas neschimbate.
Atitudinea lui Gheorghe Flutur este insa una de inteles. Asta intrucat patronii societatii, care a preluat fraudulos Prodicom, fac parte din apropiatii din judetul Suceava ai liberal-democratului.
Memoriu catre ministrul Motreanu
Societatea prejudiciata in urma privatizarii Prodincom Suceava a prezentat situatia si noului ministru al Agriculturii, Dan Motreanu. Astfel, juristii Dalis au trimis un memoriu in care precizeaza ca "ADS a fost pusa intr-o situatie jenanta de a nu-si putea duce la indeplinire masurile dispuse in nota de control". "Avand in vedere abuzurile comise de domnii Tinel Gheorghe si Petrica Anton, rugam, domnule ministru, sa dispuneti masuri de sanctionare si indepartare a acestora din cadrul Ministerului Agriculturii, iar cu privire la fostul Ministru, Flutur Gheorghe, rugam sa sesizati Parchetul cu privire la incalcarea prevederilor Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala cu precizarea ca faptele acestuia sunt prevazute si de Codul Penal. Am vazut in nenumarate randuri, cand domnul ministru facea afirmatii ca a fost cel mai bun ministru si cel mai legist, insa eu personal i-am spus in fata ca si-a facut o impresie gresita despre persoana sa si ca nu este asa cum crede el, mentionandu-i faptul ca in viata vine timpul cand trebuie sa platesti pentru ce faci", se mentioneaza in acelasi memoriu.
Grav este insa ca acest caz nu este unul singular. Mai multi oficiali ai Ministerului Agriculturii ne-au declarat ca situatia este una cu adevarat dramatica, cazuri gen Prodincom Suceava fiind mult mai dese.