Pentru prima data in istoria OLAF, institutia responsabila pentru lupta anti-frauda si protectia fondurilor europene a acceptat sa pregateasca, la cel mai inalt nivel, o grupa de ziaristi specializati in investigatii si anchete.
A fost u
Pentru prima data in istoria OLAF, institutia responsabila pentru lupta anti-frauda si protectia fondurilor europene a acceptat sa pregateasca, la cel mai inalt nivel, o grupa de ziaristi specializati in investigatii si anchete.
A fost un raspuns la un demers initiat de MEDIASIND si de doua grupuri de presa din Romania, ZIUA si REALITATEA MEDIA, sustinut cu entuziasm de Federatia Internationala a Jurnalistilor. Un experiment jurnalistic, dar si, exact in aceeasi masura, o noutate si pentru institutiile europene. Ideea este de a trece de la stadiul exercitiului general practicat pana acum la nivelul european, adica sesiuni de pregatire cu caracter larg-informativ, mai degraba destinate punerii in tema a ziaristilor din est cu realitatile de la Bruxelles. Numai ca, a argumentat cu folos partea romana, ar fi foarte util sa se ia in considerare faptul ca in presa romana, spre exemplu, pe diversele domenii de interes, lucreaza deja de multi ani oameni cu foarte multa experienta profesionala si care ar trebui, de data aceasta, intr-o noua formula, sa poata intalni responsabilii politici si pe zone operationale cu care sa deschida o discutie de profunzime. Din punctul nostru de vedere, n-ar mai trebui sa ramanem pe palierul generalitatilor politice sau organizationale, ci sa intram direct, cu amanunte si exemplificari, pe subiectele "calde" si sa vedem cum putem sa asiguram, pe aceasta baza, o mai buna, corecta si ampla informare a opiniei publice.
Trei jurnalisti de la ZIUA
OLAF a fost prima institutie care a raspuns apelului nostru si asa se face ca trei ziaristi de la ZIUA, Bogdan Comaroni, Razvan Savaliuc si Dan Coste, impreuna cu doua colege din trustul REALITATEA MEDIA, Ana-Maria Vasile si Cristina Tamas, au fost invitati ca, timp de o saptamana, sa asiste la o foarte lunga si complexa suita de prezentari asigurate de inalti oficiali europeni, atat din OLAF, cat si din cateva directorate-generale ale Comisiei Europene. Foarte interesant ca, in afara de cei de la OLAF, prezenti la cursurile de pregatire, au fost si responsabili de nivel inalt de la directoratele-cheie in domeniul bugetului, agriculturii, dezvoltarii regionale... raspunzand prompt promisiunii facute in acest sens de Sim Kaalas, vicepresedintele Comisiei Europene care, cu ocazia vizitei la Bruxelles a sefilor trusturilor romane de presa interesate in proiect, a spus ca sustine nu numai ideea unei formari profesionale ultra-specializate pe orizopntala, dar si una pe verticala, implicand cat mai multe dintre serviciile competente ale executivului european.
In consecinta, temele abordate in cadrul acestui stagiu de pregatire au fost calibrate pe doua paliere disticte: in sesiunea de dimineata, au fost prezentate politicile europene in domeniul bugetar, repartitiei fondurilor structurale, politicii agricole etc. Au urmat sesiunile de lucru cu anchetatorii specializati ai OLAF in cele mai diferite domenii, de la platile directe pana la contrabanda cu tigari sau fraudele in programele de asistenta pana la descrierea precisa a modului in care se culeg informatiile si se constituie dosarele de ancheta. Informatia oferita ziaristilor romani nu a fost aleasa la intamplare, ci au fost selectionate grupele de cazuri care pot reprezenta o posibila schema care fie deja a fost semnalata si in tara noastra, fie este posibil sa se produca avand in vedere locatia noastra geografica.
Colaborarea OLAF
Mai mult, la cererea ziaristilor romani, s-a primit asigurarea ca OLAF le va furniza documentatia completa privind cateva dintre operatiunile cele mai importante desfasurate in ultimii ani, unele dintre ele, asa cum s-a vazut, nu numai spectaculoase prin derulare, ci implicand interese fianciare si politice enorme, cu repercusiuni internationale pe masura. Experimentul jurnalistic mai are un sens: de reusita lui depinde nu numai continuarea acestui tip de stagiu de pregatire pentru grupa de ziaristi pentru care, pe viitor, exista intentia de a fi invitati la mari unitati de ancheta din Europa, ci pentru extinderea zonelor de pregatire pentru alti colegi din presa romana si din cea europeana, in alte zone ale institutiilor europene. Aparitia si in Romania a unor jurnalisti cu inalt grad de pregatire pe domenii specifice inseamna, de fapt, nimic altceva decat intrarea noastra intr-o normalitate a meseriei, dar si dobandirea unui nou statut de credibilitate pe plan national si international. Astfel, de acum inainte, cei cinci ziaristi romani vor putea accesa cu mult mai rapid resursele ample ale Retelei de comunicatori ai OLAF, intrand in contact direct, pentru orice material pe care-l realizeaza, cu toti reprezentantii institutiilor specializate din Europa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.