Presedintele Traian Basescu a raspuns ieri la amenintarea cu un referendum pe tema suspendarii sale, propus de Parlament, cu o miscare spectaculoasa. El a propus un alt referendum prin care populatia ar urma sa fie consultata in legatura cu intro
Presedintele Traian Basescu a raspuns ieri la amenintarea cu un referendum pe tema suspendarii sale, propus de Parlament, cu o miscare spectaculoasa. El a propus un alt referendum prin care populatia ar urma sa fie consultata in legatura cu introducerea votului uninominal la alegerea parlamentarilor. Practic, seful statului a incercat sa ia fata Parlamentului. Propunerea lui Basescu este departe insa de a pune capat crizei politice. Ba dimpotriva. Liberalul Crin Antonescu ii reproseaza ca demersul de ieri nu a fost o consultare a Parlamentului in legatura cu chestiunea referendumului, asa cum prevede Constitutia. Partidele parlamentare au reactionat vehement. Mutarea presedintelui este destul de riscanta avand in vedere ca parlamentarii democrati nu au acceptat nici macar iesirea de la guvernare. Un vot uninominal ar duce la o delimitare a acestora de liderul de la Cotroceni. Parlamentarii PSD, PRM si PC au boicotat ieri discursul presedintelui, refuzand sa ia parte la sedinta comuna. Motivul invocat a fost ca seful statului este in procedura de suspendare.
(Mihai TOADER)
Seful statului a consultat ieri Parlamentul in vederea organizarii unui referendum privind introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare. El a facut o intreaga pledoarie in favoarea votului uninominal, sustinand ca acesta "va inversa raporturile de putere in cadrul politicii romanesti - printr-un transfer de putere de la conducerea partidelor catre electoratul de la nivel local".
"Voi declansa un Referendum prin care sa solicit romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal", a declarat Traian Basescu. "Nu exista reglementari care sa stabileasca nivelul necesar de moralitate in viata politica, nu exista nici masuri care sa oblige clasa politica la o reprezentare autentica a intereselor comunitatilor locale. Iar Romania a atins un punct critic, de la care reforma clasei politice devine cruciala pentru sanatatea vietii publice si eficienta institutiilor statului", si-a explicat seful statului intentia de a organiza o consultare populara. "Am vazut politicieni judecati pentru coruptie, dar rareori am vazut demisii. Perpetuarea acestei stari de fapt nu ar fi fost posibila in cazul in care respectivul politician ar fi fost ales in mod direct de catre cetateni. In continuare, la 17 ani de la caderea comunismului, politicienii romani dau socoteala, in primul rand, sefilor de partid si deloc sau aproape deloc comunitatilor care ii aleg. Practica ascunderii in spatele listelor de partid, a migratiei dintr-un judet in altul in speranta ca anonimatul va proteja din nou interesele inca un ciclu electoral au fost in acesti 17 ani, modalitati de a evita responsabilitatea directa in fata cetatenilor", a spus presedintele. "In prezent, asistam la victoria interesului de partid asupra interesului public", a afirmat Basescu, adaugand: "Am vazut coalitii transpartinice impotriva reformei si impotriva dorintei opiniei publice. Am vazut cum in actualul sistem electoral se poate guverna fara sprijinul opiniei publice. Am vazut cum, in actualul sistem electoral, sunt mai importante controlul asupra parghiilor statului si intelegerile de culise, decat sprijinul opiniei publice si dorinta acesteia de reforma".
Explicatii fara scuze
Presedintele a aratat ca a inteles solicitarea Parlamentului de a-si cere scuze si a tinut sa explice ca senatorii si deputatii "au exagerat" si au fost "excesivi in interpretare". "Eu nu m-am referit la Parlament, ci la, citez, <<politicieni care fac legi pentru infractor>>. Si acest lucru nu tine doar de politicieni aflati in Parlament, tine si de politicieni aflati in consiliile locale, in Guvern. Boala este extinsa in tot sistemul nostru politic si administrativ", a sustinut presedintele. El a exemplificat cu o initiativa a trei parlamentari de modificare a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora; proiectul unui parlamentar pentru gratierea a circa 5000 de infractori si Legea, trimisa inapoi la reexaminare, semnata de sapte parlamentari, prin care se creau facilitati fiscale producatorilor de bere autohtoni. Seful statului a mai remarcat: "Vorbind despre un sistem mascat de coruptie, as merge mai departe pronuntand numele aproape magic RAPPS, regia care pune la dispozitia demnitarilor locuinte de serviciu. Putini parasesc aceste locuinte dupa ce pleaca din functia publica, cei mai multi continuand sa beneficieze de tratament special, nelegal ceea ce ii face dependenti de Guvern chiar daca ei sunt in opozitie".
Basescu a tinut sa aminteasca "legatura stransa intre unii oameni de afaceri si parte din oamenii politici, tandem prin care s-a reusit un transfer de putere politica dinspre politicieni spre respectivii oameni de afaceri. Sunt aceiasi oameni de afaceri pe care ii gasim la putere continuu prin influenta pe care au dobandit-o asupra oamenilor politici la varf. In plus, oamenii de afaceri sunt aceia care declanseaza si opresc campanii de presa. Din acest punct de vedere, este esential ca politicienii sa se decupleze din acest tandem si sa lucreze pentru interesul general si nu pentru interesele acestei clientele". (Anca HRIBAN)
Politicienii reactioneaza
Sabin Cutas, senator PC
"O diversiune!"
Conservatorii au calificat drept "o diversiune" anuntul presedintelui. Senatorul conservator Sabin Cutas a aratat ca nu pot fi organizate doua referendumuri in acelasi timp."Mi-e foarte clar ca incearca sa blocheze referendumul pentru demiterea sa", a comentat Cutas. "Am strans sute de mii de semnaturi, insa in Parlament nu am avut nici un sprijin si ma refer in principal la PD", a spus Cutas. Reactia conservatorilor a venit dupa ce inaintea discursului presedintelui au anuntat ca nu participa la sedinta. (V.D.)
C.V. Tudor, lider PRM
"O gaselinta"
Vadim Tudor a calificat ieri drept "o prostie" si o "gaselnita" a lui Traian Basescu propunerea sefului statului privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. El l-a numit pe Traian Basescu "cel mai mare mafiot al Romamiei" si a agitat in fata presei rechizitoriul "Flota". (R.G.)
Marko Bela, presedinte UDMR
Idee "populista si anacronica"
Liderul UDMR Marko Bela a declarat, ieri, ca ideea lansata de presedintele este "populista si anacronica" si a apreciat ca seful statului ar fi trebuit sa se consulte cu partidele. "Presedintele Basescu ar fi trebuit macar de data aceasta sa se consulte cu partidele politice ca sa-i explicam dezavantajele", a spus Marko Bela, care a aratat ca UDMR nu este de acord cu schimbarea sistemului electoral, deoarece votul nominal ar duce la "o reprezentare disproportionata". Intrebat cum comenteaza atitudinea opozitiei, care a absentat in timpul discursului tinut de Basescu, Marko Bela a spus ca acest aspect tine de politete. (R.I.P.)
Ioan Oltean, vicepresedinte PD
"A luat taurul de coarne"
"In ceea ce priveste absenta Opozitiei de la discursul presedintelui, mi se pare absolut surprinzatoare, la un moment politic atat de important. Discursul lui Traian Basescu a fost surprinzator prin prisma temei abordate. Pana acum votul uninominal a fost doar subiect de discutii, neconcretizat, dar acum Traian Basescu a luat taurul de coarne si chiar se va realiza. In ceea ce priveste criticile PNL, referitoare la faptul ca Traian Basescu nu ar fi consultat-conform Constitutiei- Parlamentul in privinta referendumului, vreau sa spun ca- potrivit legii- presedintele lanseaza o tema de discutie, dupa care Parlamentul se pronunta, se consulta, printr-o hotarare". (C.E.)
Mircea Geoana, lider PSD
"O smecherie ieftina"
Liderul PSD Mircea Geoana a calificat, ieri, drept "o smecherie ieftina" propunerea presedintelui, aratand ca adevaratul referendum este cel de demitere a sefului statului. Conform lui Geoana, Basescu s-a uitat in oglinda inainte de a veni in Parlament si a vazut ca el este exponentul grupurilor de interese. PSD a depus o lege privind votul uninominal, iar PD "a ingropat-o", a spus Geoana. Anterior sedintei comune, Geoana a anuntat ca parlamentarii PSD nu vor participa la discursul presedintelui pe motiv ca impotriva sefului statului a fost declansata procedura de suspendare din functie. "Acesta nu are legitimitatea de a se adresa Parlamentului", a spus Geoana. Intrebat de ce au mai programat conducerile celor doua Camere o sedinta pentru Basescu daca Opozitia pleaca de la lucrari, Geoana a argumentat ca presedintele se poate adresa Parlamentului iar senatorii si deputatii nu pot interzice acest lucru. In concluzie, parlamentarii PSD au urmarit discursul lui Basescu de la grupul lor parlamentar. (R.A.)
Crin Antonescu, lider PNL
"Basescu, fata perversa a sistemului"
Liderul grupului PNL din Camera Crin Antonescu a declarat ieri dupa discursul presedintelui din plen, ca "Traian Basescu, omul care se recomanda a fi antisistem, este chiar fata perversa a acestuia". "Votul uninominal este de mai multe feluri, iar PNL, incepand cu 1996, a avut proiecte concrete in aceasta privinta. Pe de alta parte, avem niste chestiuni de procedura pentru ca in Constitutie scrie ca presedintele poate declansa un referendum, dupa consultarea Parlamentului. Daca presedintele considera ca asta a fost consultare, ma tem ca din nou nu putem fi de acord. Ii reamintesc ca domnia sa a fost presedinte de partid si a facut liste electorale ale caror rele le-a denuntat astazi, in buna masura pe buna dreptate", a completat Antonescu. (R.G.)
Simplificari la suspendarea presedintelui
Referendumul privind demiterea presedintelui poate fi considerat valid indiferent cati cetateni se prezinta la vot, potrivit unui amendament la Legea referendumului adoptat ieri de deputatii juristi. Comisia juridica a adoptat un amendament al deputatului PSD George Baesu care stipuleaza ca referendumul care se refera la demiterea presedintelui ales in turul secund poate fi considerat valid in cazul in care la vot se prezinta mai putin de jumatate plus unu din cetatenii inscrisi in listele electorale. Deputatii juristi au mai adoptat un amendament, initiat de pesedistul Florin Iordache, potrivit caruia presedintele ales in turul secund sa poata fi demis cu majoritatea simpla a electorilor prezenti la urne, pentru a se face corelatia cu proiectul de lege adoptat saptamana trecuta de plenul Camerei si care prevedea acelasi lucru. Cele doua modificari au fost aduse la legea referendumului trimisa pentru reexaminare de presedintele Basescu si nu fac obiectul reexaminarii, au aratat revoltati, cei patru reprezentanti PD. (R.I.P.)
Ce prevede legea
Articolul 90 din Constitutie, la care a facut referire Traian Basescu, prevede ca "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national". Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului reglementeaza modalitatile in care seful statului poate chema poporul la urne. Astfel, conform articolului 11 din Lege, "problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", iar "punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor". Dispozitiile articolului 12, referitoare la probleme de interes national in baza carora presedintele poate cere referendum, au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, in vara anului trecut, prin decizia Decizia nr. 567/2006. Conform respectivei decizii, "Numai Presedintele Romaniei are dreptul de a decide care sunt problemele de interes national si, in cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema concreta ce se supune referendumului si data desfasurarii acestuia". Conform normelor in vigoare, obiectul si data referendumului cu privire la probleme de interes national se stabilesc prin decret al sefului statului. Aducerea la cunostinta publica a datei referendumului national se face prin Monitorul Oficial, Partea I, si prin presa, radio si televiziune. Campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului. Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului. Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.