Asa cum era de asteptat, Traian Basescu a rostit un discurs diversionist. Incercand, la disperare, sa mute intr-o alta directie varful de lance al majoritatii parlamentare, care se pregateste sa-l suspende si sa-l destituie. Si sa schimbe, de capul l
Asa cum era de asteptat, Traian Basescu a rostit un discurs diversionist. Incercand, la disperare, sa mute intr-o alta directie varful de lance al majoritatii parlamentare, care se pregateste sa-l suspende si sa-l destituie. Si sa schimbe, de capul lui, agenda publica. Boicotat de parlamentarii Opozitiei, dar si de o buna parte dintre cei ai puterii, Basescu a incercat, generand o noua criza, sa impiedice sau, in cel mai bun caz, sa amane procedura accelerata prin care este vizata eliminarea sa de la Presedintie. In ce masura reuseste? In ce masura clientul de la "Golden Blitz", specialist in geamparale, poate convinge populatia, clincanind din paharul cu whisky si cuburi de gheata, ca el se poate transforma in reformatorul unei clase politice taxate, de la cea mai inalta institutie a statului, drept "ticalosita"? In ce masura poate el invinge Parlamentul, bizuindu-se pe actele normative in vigoare?
Sa analizam, pentru inceput, pregatirea sa de artilerie. Acea parte a discursului in care a enumerat, asa cum le vede el, pacatele de care se fac vinovati parlamentarii, in special si politicienii, in general. Cu adevarat senzational este ca fiecare dintre cele sase principale acuzatii lansate de Basescu i se potriveste manusa lui insusi. A vorbit despre politicieni care depind de putere, intrucat stau in case ale Guvernului. Basescu, in ultimii 17 ani, a locuit si locuieste ori in case ale Guvernului, ori in case nationalizate, ori in case luate cu japca, in conditii ilegale, cum este cea din Mihaileanu. Informatii privilegiate oferite apropiatilor, o alta acuzatie adusa partidelor, este una din practicile curente de care Basescu s-a facut si se face vinovat. Legi in favoarea grupurilor de interese or fi fost votate de parlamentari, dar cu certitudine, presedintele le-a promulgat. Si le-a pus in opera. In privinta afacerilor cu RAPPS, cred ca este inutil sa mai amintim legaturile vinovate dintre familia Cocos, sotie Elena Udrea, si institutia mai sus amintita. Alte legaturi acuzate de Basescu se refera la cele existente intre oamenii de afaceri si oamenii politici. Cred ca s-a referit din nou la grupul "Golden Blitz", dar si la combinatia Oprea-Saftoiu, prin care a fost executat politic ministrul Teodor Atanasiu, pentru a fi instalat la Aparare un reprezentant al partidului prezidential. Dar, din dezvaluirea Ziarului ZIUA de maine veti afla, referitor la complicitatile transpartinice de tip infractional ale lui Basescu, informatii cu adevarat cutremuratoare. Si, in fine, a sasea mare "buba" a clasei politice ar fi ca ar declansa sistematic crize politice. Aici, legat de crize, orice comentariu e de prisos.
In realitate, lansand un referendum pentru schimbarea sistemului de vot, Basescu incearca, printr-o procedura aparent legala, sa impiedice demiterea sa. Sau, cel putin, sa o amane. E clar ca nu pot avea loc doua referendumuri in acelasi timp. Si, inca o data, devine clar ca alegerile pentru Parlamentul European, atat de mult invocate pana ieri la ora 17,00 de Basescu si de partidul sau prezidential, sunt definitiv compromise sub aspectul calendarului convenit de catre Alianta DA. Hilar este ca toate partidele, cu exceptia partidului sau prezidential, au sustinut, in diverse momente, introducerea votului uninominal. Din aceasta perspectiva, discursul de ieri este cel putin abject.
Greu de crezut ca, printr-un asemenea discurs lansat la disperare, printr-o asemenea diversiune cum este cea legata de suprapunerea unui referendum peste un alt referendum si in starea de boicot cvasi-generalizat in care se afla, Basescu mai are vreo sansa de a convinge populatia ca acuzatiile pe care le aduce celorlalti nu sunt, in realitate, abtibilduri pe obrazul lui. Si sunt aproape sigur ca nici "stratagema" constitutionala nu-i va reusi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.