Anul acesta vom pune in functiune reactorul 2 de la Cernavoda, vom incepe investitiile pentru reactoarele 3 si 4 si vom finaliza strategia energetica, cel mai probabil in luna mai. Obiectivele principale ale strategiei energetice sunt cresterea secur
Anul acesta vom pune in functiune reactorul 2 de la Cernavoda, vom incepe investitiile pentru reactoarele 3 si 4 si vom finaliza strategia energetica, cel mai probabil in luna mai. Obiectivele principale ale strategiei energetice sunt cresterea securitatii alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii in domeniul energiei si reducerea impactului asupra mediului.
Estimez ca pana in 2014, cand vor intra in functiune reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, vom avea o crestere a productiei de 25%. Odata cu evolutia PIB - ului, va creste si consumul de energie electrica, si trebuie sa fim pregatiti pentru aceasta cerere.
In 2014 Romania va fi o putere energetica regionala si un exportator serios de energie electrica. Sustin dezvoltarea unui concept nou, acela de diplomatie energetica, parte a diplomatiei economice, pe care il vom prezenta atasatilor nostri comerciali. Romania trebuie sa dezvolte noi zone de interes in Africa de Nord, zona Marii Caspice, Federatia Rusa si Orientul Apropiat.
Totodata, in 2007 va trebui sa gasim o solutie pentru reglarea pietei energiei electrice. Reamintesc ca in acel moment, OPCOM este singura bursa de energie si pe scheletul sau se va dezvolta viitoarea bursa regionala de energie. Bursa Romana de Marfuri va incheia numai contracte bilaterale si nu va avea o piata pentru ziua urmatoare, pentru ca de reglajul fin al sistemului se va ocupa tot OPCOM. Tranzactiile cu energie electrica realizate pe piata centralizata a contractelor bilaterale reprezinta, in acest moment, circa 7% din consum, pondere care va creste la 40% - 50% in cativa ani, dupa ce contractele incheiate anterior, inaintea crearii OPCOM, vor ajunge la scadenta. In scurt timp vor fi facute publice preturile tranzactiilor cu electricitate. Nu vor mai exista "baieti destepti", pentru ca energia electrica se va tranzactiona la OPCOM, iar pretul de acolo este pretul pietei.
Transgaz va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti in acest an, urmand sa inceapa procedurile de listare si pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Fondurile atrase de pe piata de capital le vor permite acestor companii strategice investitii in infrastructura.
Romgaz si Gazprom vor stabili, in acest an, mecanismele de constructie a unui depozit mare de gaz metan, care va fi amplasat in judetul Neamt. Acest depozit ne va asigura stabilitate pe timpul iernii.
Romania se va implica activ in dezvoltarea proiectelor Nabbuco si Constanta -Trieste, care ne vor permite diversificarea aprovizionarii cu petrol si gaz metan.
Foarte important, salariile angajatilor de la companiile energetice care au fost scoase de pe lista firmelor monitorizate vor creste simtitor in 2007. Astfel, angajatii din electrocentrale si termocentrale vor castiga brut intre 2400-2800 de lei pe luna, iar cei de la centrala nucleara peste 4000 lei. Avem nevoie de un sistem energetic modern, cu salariati motivati si responsabili.
Tot in 2007 va incepe programul de extindere a retelei de energie la nivel national, prin electrificarea a 150 de sate izolate si a unor noi cartiere rezidentiale, proiect in valoare de 150 milioane euro. Astfel, in 2009 nu va mai exista nici o locuinta care sa nu aiba curent electric.
In privinta preturilor la energie electrica si gaz metan, acestea vor creste moderat, in acest an, cu un procent de maximum 6-7 %, neinfluentand rata inflatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.