Trei jurnalisti de investigatii de la ZIUA participa saptamana aceasta la seminarul organizat de Oficiul European de Lupta Antifrauda. In perioada 12-16 februarie, OLAF, in cooperare cu Federatia Internationala a Jurnalistilor, ia in discutie activit
Trei jurnalisti de investigatii de la ZIUA participa saptamana aceasta la seminarul organizat de Oficiul European de Lupta Antifrauda. In perioada 12-16 februarie, OLAF, in cooperare cu Federatia Internationala a Jurnalistilor, ia in discutie activitatea institutiilor europene cu rol investigativ si relatia acestora cu presa.
"Dialogul intre jurnalisti si serviciile antifrauda este un exemplu de transparenta. Comunicarea poate ajuta la prevenirea si descurajarea fraudelor, crescand atentia cetatenilor europeni in ceea ce priveste riscurile economice si infractionale la care sunt supusi", sustine directorul general al OLAF, Franz-Hermann Bruner (foto). La randul sau, directorul general al FIJ, Aidan White, a declarat: "Jurnalistii si anchetatorii lucreaza cel mai bine cand ambele grupuri se bazeaza pe o relatie reciproca de respect care pune in prim-plan interesul public".
Problema DNA
Departamentul pentru Lupta Antifrauda (care colaboreaza cu OLAF) si-a prezentat, ieri, raportul de activitate pe anul 2006. Astfel, in cursul anului trecut, DLAF a efectuat 87 de controale privind obtinerea, derularea si utilizarea fondurilor europene, dintre care 82 au fost finalizate. De asemenea, in 64 de cazuri au fost constatate posibile fraude, in zece cazuri au fost identificate nereguli, iar in opt cazuri posibilele probleme semnalate nu au fost confirmate.
Din cele 64 de dosare in care s-au descoperit posibile fraude, 49 de dosare au fost trimise catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), iar 15 dintre ele au fost trimise catre alte parchete competente. Totodata, din cele 49 de cazuri inaintate in 2006 DNA-ului au fost solutionate pana in prezent doar 17, in 14 s-a dispus inceperea urmaririi penale, intr-un dosar au fost impuse sanctiuni administrative, iar doua dintre ele s-au solutionat cu neinceperea urmarii penale. Drept urmare, au fost trimise in judecata noua persoane, care risca pedepse de pana la 20 de ani de inchisoare. Ministrul delegat, Cristian David a declarat ca "aceste cifre ne arata ca dosarele trimise de DLAF catre DNA se bazeaza pe probe temeinice, dar ne mai arata ca DNA solutioneaza, cu greutate, un numar relativ scazut de dosare".
Peste 1,5 milioane de euro recuperate
In ceea ce priveste mecanismele de fraudare, ministrul delegat Cristian David a adaugat ca "cele mai multe cazuri de fraudare au implicat prezentarea de documente false, fie ca era vorba de atestarea statutului economic si juridic al solicitantului in vederea obtinerii finantarii proiectului, fie de documente false pentru justificarea cheltuielilor aferente proiectului. De asemenea, schimbarea destinatiei fondurilor si nerespectarea regulilor privind achizitiile publice sunt alte doua cai de fraudare a fondurilor europene". Valoarea totala a proiectelor controlate anul trecut de DLAF a fost de 145 milioane euro, comparativ cu 50 milioane de euro in 2004 si 72 de milioane de euro in 2005. In cursul anului trecut s-a raportat recuperarea integrala a prejudiciilor in zece cazuri si recuperari partiale in alte trei cazuri, iar sumele recuperate au crescut de la aproximativ 100.000 de euro in 2005 la peste 1.800.00 de euro in 2006. "Privit din perspectiva recuperarii prejudiciului, acestui lant operativ i se adauga si durata solutionarii in instanta. Acolo, desigur, nu putem face nimic, dar cred ca o solutionare mai operativa din partea DNA si a parchetelor ar fi de dorit", a adaugat Cristian David. Aproape jumatate dintre controale au vizat proiecte Phare, cele mai multe cazuri de posibile neregularitati fiind identificate tot in cadrul acestora. De asemenea, cele 11 controale desfasurate pe programul Youth au dus la constatari de posibile fraude si astfel s-a decis trimiterea lor catre DNA. "Raportat la distributia valorilor totale ale contractelor incheiate de firmele straine si de cele romanesti, impactul financiar al intentiei de fraudare din partea companiilor straine este considerabil mai mare", a precizat Cristian David. Un alt aspect al activitatii DLAF il constituie colaborarea cu Oficiul European de Lupta Antifrauda, serviciul specializat al Comisiei Europene.
Aceasta colaborare a fost o premiera in materie de cooperare operationala prin desfasurarea in comun a trei controale ale investigatorilor OLAF si DLAF. Astfel, investigatorii romani au demonstrat ca sistemul antifrauda autohton a devenit functional si da rezultate administrative, dar si juridice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.