Testul privind autonomia Tinutului Secuiesc nu este ilegal, ci un simplu test, iar conform legii nu poate fi considerat un referendum pentru ca nu intruneste conditiile legale. Aceasta este pozitia nuantata a presedintelui Traian Basescu, dar si a liderilor Coalitiei, exprimata luni seara. Pe parcursul zilei de luni, reprezentantii PNL si PD au sustinut ca referendumul Consiliului National Secuiesc (CNS) este anticonstitutional.
Traian Basescu a explicat, intr-o declaratie la Realitatea TV, ca daca liderii CNS vor incerca sa valorifice rezultatul testului facut in judetele Harghita, Covasna si Mures, atunci intra in ilegalitate, iar statul roman "va reactiona cu toata forta". "Daca e referendum, e ilegal, daca e un test, e un test", si-a explicitat seful statului declaratiile facute luni la pranz. "Fiti convinsi ca, in momentul in care cineva ar incerca sa valorifice aceste rezultate, statul roman va reactiona cu toata forta, cu diplomatia lui, pentru ca inteleg din declaratiile liderilor CNS ca vor sa mearga cu ele prin Europa, sa arate ce doresc secuii", a insistat Basescu. El a aratat ca, in momentul in care se produce un act prin care se incalca grav Constitutia, institutiile statului nu vor sta sa se uite. "Si aici ma refer la Parchet, la instante, pentru ca nu-i Tara Nimanui aici, un No man's land, in care ba-i spunem referendum respins de catre justitie, dar liderii CNS nu ezita sa foloseasca rezultatul referendumului, cand ei nu participa la un referendum", a mai spus Basescu.
Liderii Coalitiei: nimic ilegal
In urma prezentarii facute luni seara de ministrul de Interne Vasile Blaga in sedinta Coalitiei, liberalii si democratii au convenit ca nu exista elemente care sa caracterizeze acest demers drept ilegal. Potrivit presedintelui executiv al PD Adriean Videanu, ministrul de Interne Vasile Blaga a precizat, in cadrul reuniunii, ca eventuala ilegalitate a referendumului putea fi sesizata de Parchetul General, in conditiile in care se intruneau elementele unor actiuni ilegale sau in forta. Nefiind intrunite aceste elemente, nu se poate vorbi insa despre caracterul anticonstitutional al acestei actiuni. La randul sau, vicepresedintele PNL Crin Antonescu a aratat ca nu s-a constatat pana in prezent nimic ilegal in actiunile CNS, nefiind vorba despre un referendum propriu-zis, ci mai mult de un sondaj de opinie.
CNS: Un exercitiu democratic
Comisia Permanenta a Consiliului National Secuiesc sustine ca referendumul intern privind autonomia Tinutului Secuiesc reprezinta un exercitiu democratic, in concordanta cu legile tarii si cu Constitutia Romaniei, informeaza Mediafax.
Referitor la declaratiile aparute cu privire la ilegalitetea si neconstitutionalitatea referendumului intern, care se desfasoara in mai multe localitati din Scaunele Secuiesti, Comisia Permanenta a CNS sustine intr-un comunicat ca "libertatea de exprimare este un drept fundamental garantat si de Constitutia Romaniei".