O treime dintre filmele si serialele difuzate de posturile autohtone trebuie sa fie europene.

In maximum trei luni, televiziunile din Romania sint obligate sa difuzeze cel putin 30-35% filme si seriale europene, potrivit unei decizii adoptate de Consiliul National al Audiovizualului in sedinta de ieri. Pina la sfirsitul anului, posturile trebuie sa ajunga la o rata de 50% opere europene. Talk-show-urile, dezbaterile sau sitcomurile nu intra in definitia „operei europene", a mai hotarit Consiliul, ceea ce a nemultumit reprezentantii canalelor autohtone.

Indienii sau bulgarii

CNA va monitoriza operele europene de pe posturile autohtone, iar peste trei luni va incepe sa aplice sanctiuni. CNA nu a stabilit, inca, daca va masura separat insa productiile romanesti, gen „La Urgenta" sau „Lombarzilor 8", de cele europene. Se va face o diferenta insa intre filme, seriale, documentare si alte genuri de productii. Membrii CNA au mai declarat ca aceasta schimbare a fost anuntata din 2003, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar posturile nu au luat, pina acum, nici o masura.

Securistii nu sint europeni

Reprezentantii TVR si Prima TV au declarat ca nu ne pot oferi inca procentul operelor europene pe care le difuzeaza in prezent. „Majoritatea filmelor difuzate la noi sint americane. Romanii stiu mai multe despre indieni decit despre ce se intimpla in Bulgaria", a explicat pentru „Cotidianul" vicepresedintele CNA Attila Gasparik. „Prima TV sta bine, avem multe productii proprii", a declarat Anca Rusu, PR manager Prima TV. De altfel, productiile proprii si filmele vechi romanesti asigura optimismul multor televiziuni autohtone, dar constituie o practica de eschivare in perspectiva CNA. „Fiecare a fost dispus sa interpreteze legea asa cum ii convine. De exemplu, unele canale spun ca stau foarte bine, pentru ca au foarte multe filme romanesti. Problema este ca, atunci cind au achizitionat pachetul cu filme romanesti, le-au luat inclusiv pe acelea cu securisti de buna-credinta. Nu inseamna ca pot baga cu lopata ciurucuri, doar pentru a-si face norma", a declarat Cristina Trepcea, membru CNA. Ea adauga ca ceea ce opreste televiziunile romanesti sa faca schimbarea este teama de a-si pierde audienta. „Filmele europene nu sint mai scumpe decit cele americane", adauga Trepcea.