O parte a gardienilor Muzeului Luvru din Paris si ai vedetei sale, Gioconda, sunt in greva pentru a obtine un spor salarial pentru stresul crescand al meseriei lor: sa asiguri paza celei mai frumoase femei din lume nu-i deloc o treaba usoara, relatea
O parte a gardienilor Muzeului Luvru din Paris si ai vedetei sale, Gioconda, sunt in greva pentru a obtine un spor salarial pentru stresul crescand al meseriei lor: sa asiguri paza celei mai frumoase femei din lume nu-i deloc o treaba usoara, relateaza Rompres. "Stresul este clar legat de numarul de vizitatori", a explicat un gardian sub acoperirea anonimatului, deoarece functionarul in cauza nu are in principiu dreptul de a se exprima. "Este penibila harmalaia multimii, mai ales in salile cele mai vizitate, unde se afla Gioconda, Venus din Milo sau Michelangelo. Si cel mai rau este duminica, deoarece accesul in muzeu este gratuit: 65.000 de vizitatori intr-o zi. Este insuportabil si probabil chiar periculos", sublinia functionarul din Marea galerie, care duce in sala Giocondei. In sanctuar, multimea se inghesuie in jurul barierelor de lemn care inconjoara cel mai celebru portret din lume, cel al Giocondei. Doi agenti de securitate sunt postati in apropierea barierei. "In acest pavilion al muzeului, Denon, fotografierea este interzisa, dar ea este permisa in alte pavilioane. Unii vizitatori, nemultumiti ca nu pot imortaliza implacabilul suras al Giocondei, devin chiar agresivi", explica o femeie-gardian.
Cei doi agenti inteleg greva, care mobilizeaza, potrivit sindicatelor, o treime din cei circa 180 de agenti postati la Luvru. Unele categorii au avut de fapt dreptul la o majorare a primei, dar nu si agentii postati in sali, ceea ce a determinat un sentiment de nedreptate. "Cand numarul vizitatorilor devine atat de important, el crescand de la 7,5 milioane in 2005 la 8,3 milioane in 2006, fara o crestere a numarului gardienilor, cu sali din ce in ce mai deschise, primirea si supravegherea devin doar o gestiune de flux", a afirmat Christelle Guyader, de la sindicatul Sud Solidarites. In ultimele zile, grevistii au raspandit afise in muzeu pentru a-i aduce la cunostinta publicului actiunea lor de protest. Pe afise aparea o Gioconda proclamand: "Gardienii mei sunt furiosi. Dati-le ce li se cuvine! 150 de euro'',... suma primei pe care o reclama grevistii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.