TVR a pierdut difuzarea Diviziei Nationale de Fotbal. Vlad Enachescu, seful Departamentului sport, vorbeste despre reteta de succes a suturilor cu gol in poarta mamutului din Dorobanti.

Cit de fraieri sint teveristii de pierd meciurile din divizia de fotbal?

„Teveristii" reprezinta un termen foarte larg. Institutia asta are foarte multi angajati, dar nu toti trebuie pusi in aceeasi oala. Nu cred ca e vorba de prostie si oricum nu a celor de la Sport. A fost o conjunctura nefavorabila.

De ce ati pierdut?

Nu s-a platit la timp si nu Sportul trebuia sau putea sa plateasca.

Totusi, de ce va miscati asa greu?

Noi, cei de la Sport, avem si conditie fizica si cred ca ne miscam excelent. Am avut aproape toate competitiile importante, audientele au fost excelente, incasarile de asemenea. Pentru celelalte compartimente nu raspundem de... pregatirea fizica.

Cum poate un post de televiziune inexistent sa va ia de sub nas meciurile?

Putea sa fie orice alt post. Problema este la TVR. Daca banii se plateau la timp, nu existau toate aceste discutii. Sigur ca au fost probleme si legat de felul in care s-a reziliat contractul, dar probabil acest aspect va fi clarificat de justitie.

Cum de vi le ia din moment ce dati cei mai multi bani pe aceste meciuri si se spune ca supralicitati mereu pretul drepturilor de difuzare...

Asta deja este o marota. Ce interes avea TVR sa creasca preturile pe piata? Nu uitati ca TVR a fost prima televiziune aparuta in Romania si si-a consolidat acest atu in interesul sau, dar mai ales al telespectatorilor. De fiecare data cind se nastea un post privat, preturile o luau razna. Pentru ca televiziunile comerciale isi doreau meciuri de fotbal si sport in general. Ele sint vinovate de aceasta escaladare a preturilor (escalada este tot un fel de sport...). Pe de alta parte, e o tendinta ca TVR sa fie scoasa vinovata: daca plateste si ia drepturile - isi bate joc de banii publici, daca nu ia parte la umflarea artificiala a preturilor - e fraiera, se misca greu, saboteaza institutia etc.

Ce comentai/faceai la ora la care vi se luau meciurile?

Comentam o disciplina absolut minunata: patinaj artistic. Eram la Varsovia, unde au fost Campionatele Europene.