Primul magazin IKEA din Romania se va deschide pe 21 martie. Consumatorii se vor putea insa familiariza cu preturile cu citeva saptamini inainte, cind compania va incepe distribuirea de cataloage.

Aproximativ 7.000 de articole de mobilier si accesorii pentru casa ii va astepta incepind cu 21 martie pe cumparatorii romani in Zona Comerciala Baneasa, unde va fi inaugurat primul magazin IKEA din Romania. „Periplul" prin magazin poate incepe insa cu citeva saptamini mai devreme prin intermediul celor 300 de pagini ale catalogului IKEA de unde bucurestenii si locuitorii din zonele invecinate Capitalei isi vor putea alege in tihna produsele dorite. Ghidul este gratuit. „Cea mai buna modalitate de a te pregati pentru prima vizita la magazin este sa incepi cu catalogul. Rasfoiesti cele aproape 300 de pagini ale catalogului IKEA pline de idei si solutii pentru casa, faci o lista cu ce ai nevoie, iei masuratori in locuinta proprie ca sa te asiguri ca mobila pe care o cumperi incape acolo unde ai nevoie de ea si apoi vii la magazin", sugereaza Cornel Oprisan, Director de Retail al IKEA Romania.

Cum se cumpara la IKEA

Ca si in celelate state unde si-a deschis magazine, IKEA propune consumatorului roman un altfel de a face cumparaturi. Astfel, spre deosebire de centrele de mobila „traditionale", suedezii nu ofera anumite servicii precum ansamblarea sau transportul. Mai mult, IKEA functioneaza dupa principiul autoservirii, toti cumparatorii, inclusiv copiii, avind voie sa testeze liber toate produsele. Cu toate acestea, magazinul va arata astfel incit fiecare sa se poata descurca in cei 26.000 de metri patrati. Tot ce trebuie sa faca vizitatorii este sa urmareasca sagetile de pe podea sau de pe tavan care ii poarta pe rind, prin showroom-ul de mobila unde pot gasi bucatarii, dormitoare, sufragerii, camere pentru copii, iar mai apoi prin Departamentul de accesorii si decoratiuni. De asemenea, pentru a fi siguri ca se intorc acasa cu ce le trebuie, vizitatorii pot afla toate amanuntele despre produsul pe care si-l doresc: pret, materialul, instructiunile de ingrijire specifice, dar si modul in care se poate combina cu alte produse din gama IKEA. Pe aceeasi eticheta, in partea de jos se gasesc totodata informatii cu privire la zona exacta din Departamentul de autoservire de unde cumparatorii pot sa isi ridice singuri produsele de mobilier.

Preturi occidentale

Chiar daca nu au oferit inca informatii precise despre preturile practicate, oficialii companiei ne-au declarat ca mobila IKEA din Romania va costa aproximativ ca si cea din celelalte tari unde suedezii si-au deschis magazine. Explicatia? Costurile de productie si de transport sint similare.

„Noi cumparam in volume mari, facem economii la transport si la depozitare datorita pachetelor plate, reducind costurile, iar cumparatorul isi transporta si isi asambleaza singur produsele", mai explica Oprisan motivul pentru care magazinele IKEA ofera cosumatorilor preturi in general mai mici decit competitia. Suedezii nu practica in schimb reduceri si oferte promotionale la deschiderea magazinelor.

Conform cataloagelor IKEA din alte tari, un mobilier de bucatarie, spre exemplu, costa intre 1.000 si 2.000 de dolari in vreme ce un dulap poate costa de la 84 de dolari la citeva sute de dolari, iar o masuta in jur de 90 de dolari. O canapea IKEA se afla in cataloage la preturi de aproximativ 300 de dolari.

Mobila din IKEA provine de la aproximativ 40 de furnizori, printre care sint si romani. De altfel, compania detine in tara noastra si o divizie de productie, Swedwood, la Suceava.

Suma totala ce va fi investita in magazin se ridica la aproximativ 25 de milioane de euro, incluzind constructia si amenajarea magazinului.