Cresterea economica este foarte rapida, dar acest fapt ar putea crea probleme, cred reprezentantii FMI, inaintea consultarilor anuale cu autoritatile romane.

In baza statutului de membru al Fondului Monetar International, Romania va primi vizita unei delegatii de experti ai organismului financiar pentru consultari anuale. Reprezentantul regional Juan Fernandez-Ansola spune ca datele din acest moment arata ca economia merge foarte bine, inflatia este sub control, dar largirea deficitului extern este preocupanta, pentru ca poate face Romania vulnerabila la schimbarea sentimentului investitorilor.

Deficitul extern, semn de supraincalzire

Cresterea economica a Romaniei se va mentine ridicata in acest an, la 6,5%, dar inflatia va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei, iar deficitul de cont curent va ramine la niveluri inalte, crede reprezentantul Fondului. El a precizat ca acestea sint estimari preliminare, concluziile urmind sa fie formulate de misiunea FMI care se va afla in Romania, in perioada 21 februarie-7 martie, pentru consultarile macroeconomice anuale cu autoritatile de la Bucuresti. „Economia Romaniei inregistreaza ritmuri alerte de crestere, putem spune peste potential. Riscurile sint generate de deficitul de cont curent, prognozat pentru acest an la 12% din PIB, si de eventuale presiuni inflationiste. Semne de supraincalzire a economiei ar putea veni din partea cererii, care duce la adincirea deficitului comercial", a spus Fernandez-Ansola. O economie care creste intr-un ritm extrem de accelerat ar putea genera probleme, in timp. „Situatia este similara cu o masina care merge prea repede si care nu mai poate fi stapinita. Economia merge foarte bine, insa spre limita, iar situatia trebuie administrata atent", a afirmat reprezentantul FMI.

Instabilitate si investitii

Investitiile straine in Romania ar putea scadea daca instabilitatea politica nu se va mentine la un nivel mai redus decit in tarile din regiune. Guvernarea printr-un cabinet de coalitie presupune si existenta unor neintelegeri intre parteneri, insa acestea nu trebuie sa continue pe termen lung - crede Ansola.