Investitiile straine in Romania ar putea scadea daca instabilitatea politica a Romaniei va fi mai accentuata decat in tarile vecine, a declarat ieri reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Fernandez-Ansola. Misiunea FMI se
Investitiile straine in Romania ar putea scadea daca instabilitatea politica a Romaniei va fi mai accentuata decat in tarile vecine, a declarat ieri reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Fernandez-Ansola. Misiunea FMI se va afla, saptamana viitoare, in Romania, pentru consultarile anuale cu autoritatile de la Bucuresti.
"In tarile cu instabilitate politica prelungita investitiile sunt mai reduse. Pe termen scurt, in Romania nu sunt preconizate efecte negative ale actualelor tensiuni, insa daca situatia continua, ar putea aparea probleme", a afirmat oficialul Fondului Monetar International (FMI). Fernandez-Ansola a explicat ca, de regula, investitorii inteleg ca guvernarea printr-un cabinet de coalitie presupune si existenta unor tensiuni intre parteneri, insa acestea nu trebuie sa continue pe termen lung, pentru a nu afecta increderea acestora. Reprezentantul FMI a precizat ca echipa FMI care va sosi in Romania saptamana viitoare pentru consultari cu autoritatile va face o analiza mai detaliata.
Cresterea economica a Romaniei se va mentine ridicata in acest an, la 6,5%, dar inflatia va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar deficitul de cont curent va ramane la niveluri inalte, a mai estimat Fernandez-Ansola. "Riscurile sunt generate de deficitul de cont curent, prognozat pentru acest an la 12% din PIB si de eventuale presiuni inflationiste. Semne de supraincalzire a economiei ar putea veni din partea cererii, care duce la adancirea deficitului comercial", a spus Fernandez-Ansola. In opinia reprezentantului FMI, trebuie acordata atentie si inflatiei de baza, care se pastreaza constant la 5%, nu numai celei headline (rezultata din indicele preturilor de consum - n.r.). "Exista riscul ca daca presiunile pe inflatia de baza se mentin, iar dobanda este redusa pentru cea headline, sa fie nevoie de o crestere a dobanzilor. Acesta este riscul pe care si l-a asumat BNR prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara", a spus Fernandez-Ansola. Banca centrala are o tinta de inflatie de 4% pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual. FMI mai estimeaza revizuiri ale plafonului bugetar din acest an si recomanda armonizarea politicilor monetare si fiscale.
Taxa auto ameninta mediul concurential
Intrebat de pozitia FMI fata de taxa de prima inmatriculare, Fernandez-Ansola a spus ca aceasta este o problema care trebuie rezolvata de Romania impreuna cu UE dar ca, daca taxa e conceputa ca masura protectionista, introducerea acesteia va afecta mediul concurential, deci si cresterea economica. Misiunea Fondului se va afla in Romania, in perioada 21 februarie-7 martie. Consultarile din acest an se vor axa pe identificarea mijloacelor de crestere economica sustenabila, neinflationista si de obtinere a avantajelor generate de aderarea la UE. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.