Dinamo face promo pentru anul fotbalistic la capatul Europei, supermotivata de conducatori cu o prima de 20.000 de euro.

Liga I huzurind intr-o calda hibernare, Dinamo incepe seria meciurilor oficiale din 2007 cu un joc special: la Lisabona, cu Benfica, in 16-imile Cupei UEFA. Debordanta in campionat, trupa lui Rednic a facut un pas urias spre lumea buna a fotbalului european, prinzind primavara cupelor europene pentru prima data dupa 1990. Adversarul e de natura sa faca in vestiarul lui Dinamo mai frig decit la Toplita in miezul unei ierni normale, dar starea de spirit a liderului din Liga I e una surprinzator de buna. E ciudat, pentru ca turneul din Portugalia nu a fost deloc unul reusit, golul lasat de plecarea lui Ganea este unul mai greu de umplut decit parea, iar portughezii au lotul complet, plin de vedete si motivat pentru o competitie pe care Benfica are in plan sa o cistige.

Pe ce se bazeaza Rednic?

Atuul dinamovistilor pare sa fie sosirea lui Lobont. Cel mai delicat si mai expus post din organizarea unei echipe de fotbal, cel de portar, este in sfirsit bine ocupat. Ze Kalanga este in mare forma, Pulhac si Adrian Cristea au ajuns in sfirsit la nationala, iar Danciulescu si Niculescu au parut mai concentrati si mai seriosi decit oricind. In plus, conducerea a supramotivat echipa, in cazul calificarii in optimi fiecare jucator urmind sa primeasca 20.000 de dolari!

Pe ce mizeaza portughezii?

Fernando Santos are un lot exceptional si extrem de echilibrat. Luisao, Anderson, Petit, Katzouranis, Rui Costa si Nuno Gomes sint vedete internationale care nu mai au nevoie de prezentare. Atmosfera de pe Da Luz este una cu adevarat incendiara, iar Dinamo poate avea probleme de concentrare, contrastul cu „pacea" de pe Stefan cel Mare fiind de natura sa inhibe. Mai mult decit atit, Benfica a fost eliminata in weekend de Varzim din Cupa Portugaliei, iar in campionat este de-abia a treia, la patru puncte in spatele liderului Porto. Cupa UEFA a devenit astfel sansa redresarii in ochii fanilor, Benfica fiind echipa cu cei mai multi sustinatori cotizanti din lume.

Epicentrul Da Luz

Chiar la sosirea la Lisabona, Cristi Borcea a facut o gluma cel putin neinspirata. Desi Portugalia fusese zguduita de un cutremur cu zece minute inainte de aterizarea charterului lui Dinamo, Borcea a spus ca miercuri se va mai inregistra un cutremur, pe Da Luz. „Stadionul luminii" pare a fi intr-adevar craterul unui vulcan in eruptie: 66.000 de oameni pot incapea in arena Benficai. Actuala arena a fost construita pe locul in care se inalta odinioara Da Luz cel batrin, cel mai mare stadion al Europei, cu 120.000 de locuri. Apropierea lui Euro 2004 a rapus legendara locatie, in locul ei fiind amplasata opera de arta pe care joaca astazi Benfica si nationala Portugaliei. Costurile s-au ridicat la 133 de milioane de euro, putin daca ne gindim ca in Bucuresti se va construi un stadion mai mic (circa 55.000 de locuri) si mai scump. Ultimele informatii sustin ca noul „National" ar costa 160 de milioane de euro.

Confruntare cu miza dubla Dincolo de miza calificarii in optimile de finala ale Cupei UEFA, confruntarea dintre Dinamo si Benfica Lisabona creste in importanta prin prisma coeficientilor de tara. Romania si Portugalia concureaza direct pentru ocuparea pozitiei a sasea in clasamentul UEFA, prima care permite participarea a trei echipe in Liga Campionilor, dintre care doua direct in grupe, si inca trei in Cupa UEFA, toate in primul tur al competitiei. Momentan, tara noastra se afla pe pozitia a saptea, cu un coeficient de 40,165 puncte, avind doua echipe din trei inca in competitie, in timp ce lusitanii au un avantaj de 0,417 puncte, dar activeaza cu trei echipe din sase. (F.D.)