Pentru aceasta voi reproduce din nou textul respectiv: "Oficialitatea comunista a "recuperat" teologi care, cu numai cativa ani inainte, erau etichetati "periculosi" pentru ordinea sociala. Apartenenta Bisericii Ortodoxe Romane la Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), incepand cu anul 1961, a favorizat inchegarea unei diplomatii ecleziastice care, nu de putine ori, a insotit in mod penibil politica externa de "independenta" a lui Nicolae Ceausescu. In cadrul acestei diplomatii bisericesti au fost integrati si preoti-profesori fosti detinuti politici, intre acestia si cunoscutul teolog Dumitru Staniloae, trecut prin calvarul detentiei politice intre 1958-1963. Mai mult, intr-o perioada in care preotii si enoriasii greco-catolici inca mai erau supusi la hartuieli si intimidari, reputatul dogmatist publica penibile lucrari in care incerca sa demonstreze ca Biserica Romana Unita (BRU) a reprezentat doar o tentativa de dezmembrare a poporului roman."
Sa deschidem o alta "penibila" lucrare, "Istoria Romanilor. De la origini pana in zilele noastre", elaborata de regretatul Vlad Georgescu, fost director al Departamentului Romanesc al "Europei libere" si sa citam dupa editia a treia aparuta in 1992 la Humanitas: "Persecutiile religioase impotriva ortodocsilor, precum si sistemul mai perfectionat al iobagiei austro-ungare au facut ca multi romani ardeleni sa fuga peste munti in Moldova si Tara Romaneasca..." (cf. pp. 100-101). Citam acum din pagina 103 a aceleiasi lucrari: "... din punct de vedere religios, romanii erau mai dezbinati ca orisicand, impartiti intre o biserica ortodoxa si una unita."
Intre dezbinare si dezmembrare nu este decat un pas. Istoricul Vlad Georgescu, care si-a scris cartea la München, in conditii de libertate, il confirma pe "penibilul" Staniloae. Pentru ca, daca uniatia ar fi invins, Transilvania ar fi devenit o a doua Croatie. Vlad Georgescu il include, de altfel, in bibliografia referentiala si pe parintele Mircea Pacurariu, gratulat cu epitetul "jenant" in Raportul "Comisiei Tismaneanu". Unde cealalta afirmatie privitoare la parintele Staniloae este un mismas "stiintific". Pentru ca a existat, intr-adevar, o "diplomatie bisericeasca" in sensul afirmatiei din Raport.. Numai ca autorii Raportului amesteca deliberat doua planuri distincte. Raposatul mitropolit Antonie al Ardealului mergea in Senatul american sa pledeze pentru mentinerea Clauzei natiunii celei mai favorizate, acordate Romaniei de SUA. Patriarhul Iustin facea si el oficii similare prin alte tari. Insa "diplomatia" aceasta ii privea exclusiv pe cativa inalti ierarhi.
Cat despre parintele Staniloae, acesta frecventa in strainatate exclusiv medii bisericesti si teologale, participa la congrese, sustinea comunicari sau lua parte, de pilda, alaturi de cardinalul Ratzinger, actualul Papa, la sesiunile Comisiei de dialog teologic ortodoxo-catolic... Daca asta inseamna "propaganda", atunci si Nicoale Herlea facea acelasi lucru aparand pe scena Scalei din Milano in rolul lui Figaro sau al lui Rigoletto...
Pe de alta parte: daca Staniloae ar fi fost efectiv un carstnic al fostului regim, s-ar mai fi bucurat el de aprecierile deosebit de elogioase, inclusiv la "Europa libera", ale Monicai Lovinescu, Sanda Stolojan, Virgil Ierunca, Emil Cioran...? Sau acestia erau veniti cu pluta pe Sena si-l primeau in casele lor nestiind cu ce se ocupa in realitate!?