In urma summitului ministrilor de externe UE de la Bruxelles, Serbia a fost anuntata ca poate relua negocierile de aderare.

Judecarea criminalului de razboi Ratko Mladici ramine o conditie necesara pentru incheierea unui acord de ader
In urma summitului ministrilor de externe UE de la Bruxelles, Serbia a fost anuntata ca poate relua negocierile de aderare.

Judecarea criminalului de razboi Ratko Mladici ramine o conditie necesara pentru incheierea unui acord de aderare intre UE si Serbia, dar discutiile ar putea reincepe si cu el in libertate, acesta este noul mesaj transmis de Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, guvernului de la Belgrad.

Deocamdata, ar fi suficient ca guvernul sirb sa "se angajeze clar si sa ia masuri pentru a coopera deplin cu Tribunalul International pentru fosta Iugoslavie".

Uniunea Europeana suspendase negocierile de aderare cu Serbia in mai anul trecut, pe motiv ca autoritatile statului balcanic nu depuneau eforturi suficiente pentru prinderea unor criminali de razboi cunoscuti.

In urma recentelor alegeri din Serbia, tara il va avea cel mai probabil drept premier pe nationalistul Vojislav Kostunica, cel care a dat semne ca prefera sa astepte pina cind Mladici se va preda de bunavoie. UE se teme ca, exercitind presiuni prea puternice, sa nu indeparteze Serbia de pe traiectoria europeana.

Alte subiecte "fierbinti"

Ministrii de externe UE s-au declarat bucurosi de noul acord incheiat intre Fatah si Hamas, insa au adaugat ca va mai dura pina cind se va sti daca alianta poate functiona intr-adevar.

Statele UE au promis ca vor relua ajutorul financiar pentru palestinieni in momentul in care acestia vor accepta cererile comunitatii internationale: recunoasterea Israelului, renuntarea la violenta si respectarea acordurilor de pace incheiate cu Israelul. Dar Hamas declarase saptamina trecuta ca miscarea nu are de gind sa recunoasca Israelul.

Esec UE fata de Iran

Ministrii au mai discutat si un raport realizat de biroul lui Javier Solana, principalul responsabil cu politica externa a UE. Conform FT, concluzia principala a documentului este ca presiunile exercitate de europeni pentru a convinge Iranul sa isi intrerupa programul nuclear sint ineficiente. Iranul va putea dezvolta capacitatile nucleare necesare construirii bombei atomice, iar UE nu poate face mai nimic sa-l opreasca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.