Conform acordului, regimul nord-coreean va primi, initial, 50.000 de tone de petrol pentru a-si sigila principalul sau reactor nuclear, fapt ce va fi confirmat de catre inspectori internationali, a mentionat pentru mass-media sursa citata de trimisul
Conform acordului, regimul nord-coreean va primi, initial, 50.000 de tone de petrol pentru a-si sigila principalul sau reactor nuclear, fapt ce va fi confirmat de catre inspectori internationali, a mentionat pentru mass-media sursa citata de trimisul Chinei la negocieri, Wu Dawei. Dupa aceasta prima etapa, alte 950.000 de tone de petrol vor fi donate tarii asiatice pentru a dezmembra acest reactor. "Acordul mai prevede si ca Statele Unite si Coreea de Nord sa reia discutiile bilaterale, intr-o incercare de a stabili din nou acorduri diplomatice", a adaugat negociatorul chinez. Aceasta intelegere ar fi primul pas pe care autoritatile de la Phenian il fac in directia dezarmarii nucleare, dupa trei ani de negocieri. Dupa termenul de doua luni de zile acordat Phenianului in vederea reglementarii situatiei, se va derula o intalnire a ministrilor de Externe din toate tarile participante la negocieri: China, Japonia, Rusia, SUA si cele doua Corei. Beijingul este dispus sa reia convorbirile multipartite - care angreneaza cele doua Corei, SUA, China, Rusia si, Japonia - "imediat dupa" ce va discuta problema sanctiunilor financiare americane cu Washingtonul, la finele acestei luni, a declarat, sambata, oficialul conservator japonez Taku Yamasaki, la reintoarcerea sa de la Phenian. Nord-coreenii si americanii au convenit sa discute, la 22 ianuarie, despre sanctiunile financiare americane. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.