Pentru autoritatile statului, demersul este un referendum "ilegal" si "anticonstitutional" - dimineata si un "sondaj legal si constitutional" - seara. Practic, demersul CNS nu este nici referendum, nici sondaj. Este, deocamdata, doar un vehicul folosit de radicalii maghiari in perioada premergatoare campaniei electorale pentru Parlamentul European, un mijloc prin care se incearca maximizarea sanselor candidatului Laszlo Tökés in fata UDMR-ului concurent.
Tökés si-a lansat candidatura ca independent pentru PE la solicitarea a sase organizatii civice maghiare, intre care si CNS, exact in momentul in care activistii Consiliului bateau la portile oamenilor pentru a le cere parerea - "ighen" sau "nem" - in legatura cu autonomia Tinutului Secuiesc. Vizita oficiala a presedintelui Ungariei si amplificarea mediatica a demersului CNS au sporit vizibilitatea candidatului Tökés, aspect nedorit de liderii Uniunii. Pentru ca sansele UDMR de a trece pragul de 5% necesar intrarii in PE scad direct proportional cu sporirea capitalului electoral al pastorului candidat. Mesajul lui Tökés catre alegatorii maghiari, centrat pe obtinerea autonomiei teritoriale, nu poate fi folosit de Marko Bela. De altfel, UDMR tocmai si-a inlocuit agresivul slogan "Impreuna pentru autonomie" cu inofensivul "Impreuna pentru Europa". Nu in ultimul rand, liderii Uniunii vor avea neplacuta misiune de a explica electoratului maghiar, in campanie, cum de nu au reusit sa obtina nici macar legiferarea "autonomiei culturale".
Sansele lui Laszlo Tökés de a rupe de la gura UDMR suficiente voturi pentru a provoca primul esec in alegeri al acestei formatiuni sunt, acum, destul de mari. Tökés nu este numai portavocea ungurilor radicali, ale caror randuri le ingroasa acum CNS prin referendum, ci si un episcop reformat care face politica in biserica. Iar statisticile arata ca respectiva Biserica are vreo 700.000 de mii de enoriasi, potential votanti.
Nu se stie daca Tökés va ajunge sa reprezinte "comunitatea maghiara" la Bruxelles, dupa cum isi doreste, dar este cert ca liderii Uniunii vor tremura serios la alegerile din 13 mai. Anticipand momentul, Marko Bela incearca sa abata atentia publicului de la tema referendumului pentru autonomie, pe care il califica drept inutil, aratand cu degetul spre criza politica din tara.
Ce se intampla daca Tökés ajunge in PE, iar UDMR nu va prinde nici un loc? Ne putem imagina. In primul rand, pastorul reformat va face publice rezultatele referendumului organizat acum in secuime, dupa cum a promis. Iar euro-parlamentarii vor fi informati despre starea comunitatii maghiare din Romania dintr-o singura sursa. Cea radicala. Abia atunci vor incepe problemele. Pentru ca exista si printre parlamentarii europeni destui ignoranti gata sa puna pe acelasi taler situatia provinciei Kosovo cu inchipuitele tensiuni din Transilvania. Sa speram ca nu se va ajunge acolo.
Daca vor sa demonstreze buna-credinta in demersul lor pro autonomie, liderii CNS ar trebui sa adauge la "sondajul" lor cateva intrebari. Cum ar fi: "Stiati ca teritoriul pe care se va intinde Tinutul Secuiesc este una dintre cele mai sarace zone ale tarii?; "Ce parere aveti despre faptul ca locuiti intr-una dintre cele mai subventionate regiuni?". Si, abia la urma: "Mai vreti autonomie?"