"Scrisoarea pe care nu o vei citi niciodata", aparuta in Colectia "Literatura si memorialistica"/seria Proza a Editurii Humanitas, de Nicolae Strambeanu este un roman pe care, daca ar fi sa tinem cont numai de parerile criticilor, il citesti de place
"Scrisoarea pe care nu o vei citi niciodata", aparuta in Colectia "Literatura si memorialistica"/seria Proza a Editurii Humanitas, de Nicolae Strambeanu este un roman pe care, daca ar fi sa tinem cont numai de parerile criticilor, il citesti de placere. "Cand a debutat la 48 de ani cu <<Evanghelia dupa Arana>>, eu insumi (criticul Marius Chivu - n. red.) m-am intrebat, alaturi de alti critici literari, daca nu cumva Nicolae Strambeanu va ramane scriitorul unei singure carti. Debutul era remarcabil (romanul a obtinut, de altfel, premiul pentru debut la <<Romaniei literare>>), insa autorul prea aparuse de nicaieri pentru a fi doar o fericita intamplare literara. La doi ani dupa odiseea picaresca a castilianului Joaquin Arana prin luxuriantul si grotescul Orient Extrem al primului secol, scriitorul timisorean revine cu o carte de cu totul alta factura: <<aventurile>> cotidiene ale unor muncitori dintr-un combinat chimic din perioada ceausista. Manierismul baroc, retorica medievala, argoul hispanic si epicul arborescent au lasat acum locul oralitatii si unui realism muncitoresc mai degraba banal, in ciuda intrigilor de uzina comunista. Schimbarea radicala a temei ne arata ca lui Nicolae Strambeanu ii plac cu adevarat provocarile literare. Iar talentul de prozator nu il tradeaza nici de aceasta data: <<Scrisoarea...>> reprezinta confirmarea <<Evangheliei>>". (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.