Unul dintre cele mai fierbinti subiecte care au tinut capul de afis al ziarelor in ultima perioada a fost implicarea lui Theodor Stolojan in afacerea ALRO. Mai exact presiunile si interventiile facute de presedintele Partidului Liberal Democrat in favoarea societatii din Slatina. Numele lui Stolojan apare insa in mult mai multe afaceri extrem de dubioase. ZIUA prezinta in numarul de astazi adevarata fata a fostului consilier prezidential. Ziarul nostru va pune pe tapet adevaratele afaceri ale actualului presedinte al PLD. De asemenea, vom arata cum Theodor Stolojan si-a folosit in mai multe afaceri sotia si copiii. Nu in ultimul rand vom dezvalui numele partenerilor lui "draga Stolo". Printre acestia, Mitica Dragomir si Marin Anton.
Familia Stolojan a infiintat si administrat de-a lungul timpului zeci de firme. Numai la inceputul anilor '90 Stolojan detinea patru firme. Primul mare tun al fostului consilier prezidential, ramas pana astazi nerezolvat, a fost afacerea Megapower. Totul a pornit dupa decizia de infiintare, in scopul producerii in Romania de inalta tehnologie electronica, a unei societati mixte romano-americane. Partenerul roman era societatea IIRUC. Ministru in Guvernul Roman, Stolojan s-a ocupat personal de detaliile afacerii. Astfel, acesta a identificat suma necesara, asigurand totodata si sursa de finantare. Adica un imprumut de 12,5 milioane de dolari, la Banca Romana de Dezvoltare (BRD). In mod cu totul "accidental", partenerii americani erau nimeni altii decat doi transfugi romani, Robert Deutsch si Cristian Lazarovici. Acesta din urma era un fost coleg de facultate al Elenei, sotia lui Theodor Stolojan. La fel de interesant este si faptul ca la data la care afacerea a fost pusa pe roate, Elena Stolojan, sotia actualului sef al PLD era angajata la IIRUC. Partenerul roman din afacerea Megapower.
Primul dintre cei doi parteneri americani, Robert Deutsch, a mai pus in Romania bazele unei alte firme, Rompower, satelit al Megapowre. In care Vlad Stolojan, la acea data in varsta de 19 ani, fiul lui "draga Stolo" detinea 9% din actiuni. Obiectul de activitate al acestei societati era identic cu cel al companiei Megapower.
In cele din urma, intreaga afacere Megapower a fost sortita esecului. Important este insa ca in urma ei, statul roman a fost prejudiciat cu peste 11 milioane de dolari. Bani care au contribuit la rotunjirea conturilor celor implicati.
Elena, asociata lui Mitica
Familia Stolojan s-a asociat de-a lungul timpului cu diversi oameni de afaceri extrem de controversati. Unul dintre acestia este Dumitru Dragomir, zis Mitica. Elena Stolojan a infiintat cu actualul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal societatea "Dragon Medical Complex". Interesant este ca administratorul acestei firme a fost Cornel Moldovan, director general la IIRUC. Partenerul roman al americanilor in paguboasa afacere Megapower. La fel de interesant este ca fiica lui Cornel Moldovan, Corina, detinea actiuni, alaturi de Vlad Stolojan, la Rompower. Societatea infiintata de Robert Deutsch, partenerul ales de "draga Stolo" pentru afacerea Megapower.
In plus, directorul economic al "Dragon Medical Center" era Gheorghe Hogas. Nimeni altul decat ofiterul de legatura a lui Stolojan pe cand acesta lucra la Departamentul Relatii Valutare si unul dintre personajele care nu sunt straine de conturile lui Ceausescu.
"Dragon Medical Center" nu este singura firma in care e prezenta sotia lui Theodor Stolojan. Elena Stolojan mai apare si in societatile "IT & I International Trade & Investment CO" SRL, "Strategic Consulting" SRL, "Ropan Sel" SA si "Sepal" SA.
Fata continua traditia familiei
Fiica lui Theodor Stolojan, Ada, a fost initiata si ea in afaceri, inca din anul 1992. Si tot la varsta de 18 ani, la fel ca fratele ei Vlad. Ea a devenit actionara la societatea Lory-Ada Import Export Co SRL impreuna cu Loreley Antonella Petrescu. Aceasta din urma a fost angrenata intr-un scandal de excrocherie impreuna cu tatal sau vitreg, la putin timp dupa ce Ada Stolojan s-a retras din firma.
Cei doi copii a lui Stolojan, Vlad si Ada se regasesc si in societatea Pavcrib Clabucet Sosire, unde detin 90% din actiuni. Afacerea, practic doua hoteluri situate in Predeal la baza partiei de schi, a debutat la incheierea mandatului de premier si s-a facut printr-o infuzie de capital. Fie din fonduri bugetare nerambursabile, fie din amanari de plata la buget a unor datorii. Niste inginerii financiare care au fost prezentate pe larg de ZIUA.
Interese la ALRO Slatina
Asa cum ZIUA
a dezvaluit in exclusivitate,
in perioada in care a fost consilier la Cotroceni
Stolojan a intervenit
de mai multe ori in favoarea ALRO, proprietatea concernului rus MARCO Group.
Inca din vara anului 2005, "draga Stolo" facea tot felul de presiuni asupra ministrului Economiei de atunci, Codrut Seres, dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Interesant este ca la momentul acestor interventii, Stolojan era actionar la Alprom, societate care avea sa fuzioneze cu ALRO. Actiunile lui "draga Stolo" erau cunoscute probabil si de presedintele Basescu. Cel care condamna grupurile de interese si sistemul ticalosit. Chiar rezolutia pusa de seful statului pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ex-ministrul Seres, este o dovada in plus, ca Stolojan avea girul lui Basescu pentru a face trafic de influenta in favoarea societatii din Slatina.
Interesant este ca imediat dupa aparitia articolului, Theodor Stolojan ne-a trimis un drept la replica prin care confirma, practic, dezvaluirile ZIUA. Astfel, "cel mai destept baiat" a recunoscut ca, in urma unor sesizari trimise Presedintiei de catre ALRO, a purtat mai multe discutii cu fostul ministru al Economiei si alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national. In acelasi drept la replica, "draga Stolo" confirma o alta dezvaluire a ziarului nostru. Si anume ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca ALRO sa primeasca energie electrica ieftina.
Mai trebuie adaugat, ca ALRO a fost privatizata pe sistemul PSAL 1, negociator-sef cu Banca Mondiala fiind Traian Basescu, iar reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala fiind Theodor Stolojan.
Jaf pe spinarea contribuabililor
Stolojan este si "fondatorul" "Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior".
Si dupa ce Stolojan n-a mai fost premier, Comitetul a functionat dupa aceeasi reteta patentata de "draga Stolo", angajand imense datorii la stat. Tinand cont de aceste lucruri, Stolojan este practic autorul moral al acestui jaf pe spinarea contribuabilului. Bineinteles, contra unor comisioane importante despre care cei implicati, de la nivelurile executive, se feresc sa vorbeasca.
Pe de alta parte, Stolojan a fost cel care a barat actiunea de cautare a fondurilor deturnate de la bugetul statului de catre apropiatii clanului Ceausescu. El si-a bazat decizia pe faptul ca pe vremea comunismului era imposibil ca cineva sa deturneze fondurile la care avea acces clica conducatoare.
Tripleta Stolojan-Tofan-Anton
In 1999, dupa s-a intors de la Banca Mondiala, Stolojan a intrat in afaceri alaturi de Gelu Tofan.
El a preluat conducerea activitatii de expertiza, strategie si negociere in domeniul investitiilor si politicilor de dezvoltare ale firmei. In plus a pus pe roate si o afacere cu paine si placinte, Unipan SA.
Stolojan este cel care l-a lansat si pe Marin Anton (foto). Acesta a preluat, acum cativa ani, prin societatea V&V Trading Company SA, managementul societatii Rafo Onesti. Daca in anul 2000 Anton era manager general la Uzina de Anvelope Danubiana din Popesti Leordeni, el a imbratisat cariera politica la imboldul lui Stolojan. Astfel, acesta a fost pus pe listele PNL, ajungand deputat de Ilfov, pentru ca acum sa apara in partidul "fantoma" PLD. Condus actualmente de mentorul sau, Theodor Stolojan.
Apartament in vila, luat de la stat
Stolojan a fost improprietarit cu un imens si luxos apartament de sapte camere, desi detinea deja un altul in cartierul bucurestean Drumul Taberei. Cel pus la dispozitia sa este situat intr-o vila din Str. Aurel Vlaicu nr. 42-46 si a fost primit la data de 7 mai 1991, de la Secretariatul General al Guvernului. Pe considerentul ca Stolojan era demnitar de stat. Imediat ce a parasit functia de premier, el a cumparat si apartamentul de sapte camere. Devenind astfel proprietar a doua apartamente in Bucuresti.
Ecuatie cu KGB
In perioada in care a raspuns din partea Bancii Mondiale de finantele tarilor din fostul CSI, Stolojan s-a imprietenit cu multi ministri si oameni de afaceri din Rusia, agenti KGB, cu care a inceput sa faca afaceri. Continuate cu mult succes la ALRO Slatina sau RAFO Onesti. Gratie interventiilor sale, au fost aservite Rusiei si FSB-ului (fostul KGB) multe din interesele economice strategice ale Romaniei. Enumeram doar industria aluminiului, metalurgia, si parte a petrochimiei.
Conform declaratiilor liderului Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa (foto), Stolojan a fost si este protejat pentru faptul ca in fosta sa calitate de sef al Directiei de Aport Valutar Special, distribuia impreuna cu Nicolae Ceausescu si cu seful Securitatii, din acei ani, sute de milioane de dolari pentru finantarea actiunilor de politie politica. Acesta este si unul dintre motivele pentru care despre "draga Stolo" s-a afirmat, la sfarsitul anului 2003 ca este santajabil.
Fost comunist, actual liberal democrat
"Draga Stolo" a fost director adjunct si director al Directiei Valutare si a Relatiilor Financiare Internationale, in perioada 1983-1987, pentru ca apoi sa fie promovat ca inspector general in Directia Veniturilor Statului si consilier al ministrului Finantelor. Functie indeplinita din 1988 pana la Revolutie. Apoi, dupa 29 Decembrie 1989, el a devenit prim-adjunct al ministrului Finantelor, functie pe care a detinut-o pana in aprilie 1990. De la acesta data, Stolojan a devenit ministru al Finantelor timp de un an de zile. In perioada mai - septembrie 1991, a fost presedinte al Agentiei Nationale de Privatizare, pentru ca din octombrie 1991 pana in noiembrie 1992 sa detina functia de prim-ministru al Romaniei. In prezent este liderul proaspatului infiintat Partid Liberal Democrat. Cunoscut si sub numele de Partidul Prezidential.