Parchetul Tribunalului Hunedoara a formulat recurs la decizia de saptamana trecuta a judecatorilor, care au respins propunerea de arestare preventiva in cazul a cinci dintre inculpatii in dosarul cautatorilor de comori. Procurorii sustin ca inculpati
Parchetul Tribunalului Hunedoara a formulat recurs la decizia de saptamana trecuta a judecatorilor, care au respins propunerea de arestare preventiva in cazul a cinci dintre inculpatii in dosarul cautatorilor de comori. Procurorii sustin ca inculpatii au incercat sa intimideze martorii si au creat diverse scenarii incercand sa demonstreze ca bratarile dacice din aur nu sunt autentice. Potrivit Mediafax, ieri dimineata dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a stabilit ca recursul sa fie judecat in cursul zilei de joi. Cei cinci propusi pentru arestare preventiva sunt Iulian Ceia, David Magda, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula, Adrian Nistor. Noua persoane din cele 12 inculpate au mai fost arestate preventiv pentru 29 de zile, insa au fost eliberate la scurt timp de magistratii Curtii de Apel Alba Iulia. Un numar de 13 persoane, cei 12 si mama unuia dintre ei, care este minor, au fost trimisi in judecata la sfarsitul lunii iunie, fiind acuzati ca au traficat unele comori gasite in Muntii Orastiei, la Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o comoara din aur, care cantareste 14 kilograme, si este formata din 10 bratari dacice, descoperite in mai 2000 si alta, compusa din cinci bratari, care cantaresc fiecare intre 800 de grame si 1,8 kilograme, gasita un an mai tarziu. Potrivit procurorilor, comorile au fost ulterior traficate, in special in Occident. Primele patru bratari dacice au fost rascumparate de statul roman cu suma de 800.000 de lei de la un colectionar american, cea de-a cincea fiind predata statului roman de autoritatile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Cele cinci bratari sunt singurele recuperate din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei si urmeaza sa fie expuse, incepand de sambata, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.