Problema Kosovo a revenit, ieri, in atentia ministrilor de Externe din cele 27 de state membre ale UE, emisarul ONU in regiune, Martti Ahtisaari, aflandu-se la Bruxelles pentru a face cunoscute propunerile Natiunilor Unite cu privire la viitorul prov
Problema Kosovo a revenit, ieri, in atentia ministrilor de Externe din cele 27 de state membre ale UE, emisarul ONU in regiune, Martti Ahtisaari, aflandu-se la Bruxelles pentru a face cunoscute propunerile Natiunilor Unite cu privire la viitorul provinciei. Prezentarea planului Ahtisaari intervine la doar o zi dupa ce doi etnici albanezi si-au pierdut viata in cadrul demonstratiilor convocate, la finalul saptamanii trecute, la Pristina, in vederea contestarii propunerilor ONU, care nu mentioneaza in mod explicit declararea independentei provinciei. In pofida apelurilor la calm lansate, atmosfera din regiune ramane in continuare tensionata, fortele de ordine kosovare luand cu asalt sediile din mai multe orase ale gruparii pentru Auto-Determinare, responsabila pentru protestele de la finele saptamanii trecute. Descinderile s-au soldat cu arestarea a cel putin trei persoane, Politia confiscand computere, CD-uri, documente si alte echipamente electronice. Mai mult, pe fondul criticilor formulate la adresa modului in care fortele de ordine din regiune au gestionat situatia, ministrul de Interne kosovar, Fatmir Rexhepi, si-a anuntat demisia, asumandu-si raspunderea morala pentru evolutia protestelor. Natiunile Unite si Politia din Kosovo au facut uz de gaze lacrimogene si gloante din cauciuc pentru a dispersa miile de etnici albanezi care au protestat sambata fata de planul ONU. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.