Romanii care muncesc in statele Uniunii Europene (UE) si cetatenii comunitari cu loc de munca in Romania vor achita contributiile sociale intr-o singura tara, astfel ca nu va mai avea loc dubla plata a contributiilor, iar firmele vor beneficia de red
Romanii care muncesc in statele Uniunii Europene (UE) si cetatenii comunitari cu loc de munca in Romania vor achita contributiile sociale intr-o singura tara, astfel ca nu va mai avea loc dubla plata a contributiilor, iar firmele vor beneficia de reduceri de costuri. Ca regula generala, contributiile sociale sunt platite la nivelul UE intr-un singur stat, respectiv in tara unde angajatii lucreaza, iar Romania trebuie sa aplice, din acest an, reglementarea europeana privind coordonarea sistemelor de securitate sociala."Aplicarea regulamentului va avea un impact pozitiv atat la nivelul companiei, cat si la nivelul individului. Compania va beneficia de reduceri de costuri, iar lucratorul va avea asigurata continuitatea in sistemul de asigurari sociale, in cazul in care lucreaza in mai multe state membre", a declarat apentru Mediafax, Alex Massaci, tax manager in cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers. Reglementarea europeana este una favorabila companiilor pentru ca nivelul contributiilor sociale reprezinta un element important de crestere a costurilor salariale. Aplicarea regulamentului Comisiei Europene privind sistemele de securitate sociala nu implica o armonizare legislativa in plan local, statele membre pastrandu-si autonomia in ceea ce priveste dezvoltarea sistemelor nationale de securitate sociala, respectiv stabilirea cotelor si a perioadei de cotizare. Potrivit PwC, exista si exceptii de la regula "platesti unde muncesti", permise in situatiile de detasare in strainatate si in cele de pluri-activitate. (C.S)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.