Razboiul mediatic dintre ecologistii si minerii de la Rosia Montana s-a mutat pe frontul contestatiilor.

Aproape 22 de mii de comentarii au fost trimise companiei Rosia Montana Gold Corporation, si nu 5.600, asa cum anuntase Ministerul Mediului, sustin ecologistii de la organizatiile Greenpeace Romania si Alburnus Maior. Minerii trebuie sa raspunda la toate intrebarile puse in cadrul dezbaterii publice inainte de a primi avizul de mediu pentru exploatarea aurifera.

Ecologistii acuza Ministerul Mediului de inregistrarea pe sarite a contestatiilor publicului, confuzie deliberata intre numarul de comentarii si sugestii formulate si numarul de petitionari, discriminarea publicului din strainatate si omiterea din formulare a unora dintre petenti. „E fals in acte. Cum pot sa inregistreze 400 de oameni sub un singur numar de inregistrare?", s-a intrebat retoric Eugen David, de la Alburnus Maior. Greenpeace Romania a semnalat alte 12.000 de persoane trecute sub un numar de inregistrare.

Legat de procedura de inregistrare a contestatiilor, Attila Korodi, secretar de stat in Ministerul Mediului, a comentat: „Gold Corporation stie ca in spatele celor 5.610 intrebari trimise in formularul din ianuarie sint 22.000 de persoane, asa cum le-am trimis in anexele formularului".

„Daca problemele semnalate nu sint bine consemnate si redate, cum a facut ministerul, neconsemnind detaliat, Gold Corporation o sa le desfiinteze imediat", considera Stefania Simion, consilier juridic in cadrul Alburnus Maior.

Lovituri de imagine

Disputa dintre ecologisti si mineri a avut mai multe puncte culminante. Anul trecut, compania canadiana Gabriel Resources a plimbat un grup de ziaristi din presa locala si centrala intr-o vizita la mina de aur El Valle din Spania, pentru a-i convinge ca un asemenea proiect minier nu poate afecta negativ comunitatea locala.

In 2005, editia romana a revistei „National Geographic" a refuzat sa publice reclame platite de Gabriel Resources.

La sfirsitul anului trecut, ,,International Herald Tribune" preciza ca, o data ce Romania va deveni membru UE, Comisia Europeana ar putea interveni pentru a arbitra conflictul.