Armata SUA sustine ca explozibilii care ii ucid pe soldatii americani sint produsi in Iran si introdusi in Irak de unitati de elita iraniene.

Ofiteri de rang inalt ai armatei SUA din Irak au organizat duminica o conferinta de presa putin obisnuita, in care au aratat jurnalistilor explozibili cu putere de penetrare a blindajului despre care sustin ca provin din Iran. Astfel de explozibili au fost folositi la uciderea a 170 de soldati americani. La conferinta, oficialii au prezentat grenade pentru aruncatoare, bombe cilindrice de mare putere (capabile sa perforeze blindajul unui Hummer) de productie iraniana, dar au interzis jurnalistilor sa intre in sala cu aparate de inregistrare de orice fel. De asemenea, oficialii si specialistii in armament au vorbit doar sub protectia anonimatului.

Forte de elita

Armamentul ar fi fost introdus in Irak de catre Fortele Quds, o unitate de elita a Garzilor Revolutionare. In luna ianuarie, americanii capturasera cinci barbati despre care considerau ca fac parte din armata Quds, la biroul consulului iranian din Irbil. Barbatii au incercat sa scape de unele documente aruncindu-le in toaleta si isi schimbasera infatisarea, razindu-si parul din cap. Acestia au fost eliberati la insistentele ofiterilor irakieni. Ofiterii nu au adus dovezi conform carora oficiali iranieni de rang inalt ar fi implicati in acest trafic de armament.

Irakienii, sceptici

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad (foto), a negat ca Iranul ar furniza armament militiilor irakiene. Viceministrul de externe irakian Labeed M. Abbawi a declarat ca guvernul nu este la curent cu rezultatele investigatiilor. ĄDaca au ceva cu adevarat concludent, ar trebui sa iasa si sa o spuna deschis", a declarat Abbawi. Nici democratii din Senatul SUA nu au fost prea incintati de probele aduse de armata: senatorul Chris Dodd a declarat ca administratia Bush a mai incercat sa falsifice dovezi si inainte si ca ar fi o greseala sa se creeze in acest fel premisele unui viitor atac.