Astazi si maine partea de nord, vest si sud-vest a tarii se va confrunta cu ploi si inundatii. Meteorologii au anuntat ca, in intervalul 13-14 februarie 2007, se vor inregistra precipitatii insemnate cantitativ, astfel ca au emis avertizare cu cod ga
Astazi si maine partea de nord, vest si sud-vest a tarii se va confrunta cu ploi si inundatii. Meteorologii au anuntat ca, in intervalul 13-14 februarie 2007, se vor inregistra precipitatii insemnate cantitativ, astfel ca au emis avertizare cu cod galben pentru judetele Caras-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea si Timis. In acest interval va ploua pe arii extinse in toata tara, iar in Banat si Oltenia, precum si in zona montana aferenta acestor regiuni, cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 35...40 l/mp.
Cod galben si in vest
Hidrologii au emis si ei avertizari prin care atrag atentia asupra posibilitatii producerii de inundatii, din cauza precipitatiilor prognozate, dar, mai ales, a cedarii apei din stratul de zapada. Avertizarea cu cod galben este valabila pentru judetele Maramures, Satu Mare, Salaj, Bistrita Nasaud, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj si Dolj, unde este posibil sa se produca depasiri ale cotelor de atentie pe cursurile inferioare ale raurilor. Codul portocaliu a fost emis pentru raurile din bazinul Crisul Alb si Timis, in judetele Arad, Hunedoara si Timis.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a convocat in sedinta extraordinara Comitetul pentru Situatii de Urgenta. Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, a declarat ca au fost luate masuri de protectie, in unele zone fiind facute chiar si diguri din saci pentru protectia zonelor joase. Madalin Mihailovici, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane a precizat ca marea problema este reprezentata de posibilele inundatii generate in special de topirea zapezii, ca urmare a "temperaturilor nebune" din ultima perioada, si nu de ploile anuntate. Mihailovici a mai spus si ca neintretinerea cursurilor de apa si a vailor si viroagelor de la munte poate duce la inundatii, apele putand fi blocate in scurgerea lor de tot felul de constructii improvizate de comunitatile locale sau de depozitele de gunoaie care nu au fost din timp curatate. "Cele doua catune de la Spermezeu sunt acum izolate de ape din cauza unui podet care nu a mai permis trecerea apei", a spus Mihailovici. "Desi avem precipitatii care nu depasesc limita normala, putem avea inundatii din cauza topirii bruste a stratului de zapada. Am atentionat de mult timp asupra acestui fenomen, am cerut chiar fonduri pentru amenajarea unor acumulari in munte unde sa putem tine mari cantitati de apa pe care sa le eliberam controlat, insa lucrurile s-au miscat extrem de greu. Fondurile europene se acceseaza prin proceduri greoaie care consuma mult timp", a spus Mihailovici.
Surse din cadrul Ministerului Mediului au declarat ca o mare "contributie" la producerea de inundatii o au resturile rezultate in urma exploatarii padurilor. De regula, atunci cand se taie un arbore, padurarii iau numai busteanul, care poate fi valorificat usor, si abandoneaza crengile in locurile pe unde ar trebui sa se scurga apa. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.