In luna ianuarie, pretul serviciilor si al bunurilor de consum a crescut in medie cu 0,2% fata de luna decembrie 2006. La nealimentare, preturile au scazut. Dezinflatia este pe trend bun.

Preturile bunurilor de consum luate in calcul l
In luna ianuarie, pretul serviciilor si al bunurilor de consum a crescut in medie cu 0,2% fata de luna decembrie 2006. La nealimentare, preturile au scazut. Dezinflatia este pe trend bun.

Preturile bunurilor de consum luate in calcul la stabilirea ratei lunare a inflatiei au crescut in medie, in prima luna din 2007, cu 0,2%. Ieftinirea unor categorii de bunuri si servicii ale caror preturi sau tarife sint legate de evolutia de curs valutar a avut loc pe fondul aprecierii rapide a leului din ianuarie. Un alt factor ce a actionat in favoarea dezinflatiei a fost corectia de preturi la combustibili, care s-au ieftinit ca urmare a cotatiilor favorabile ale pretului petrolului pe pietele externe.

Pina la 4%

Preturile de consum au urcat cu 0,2% in luna ianuarie a acestui an, fata de 1% in aceeasi luna a anului 2006, in principal pe baza scumpirii serviciilor, astfel ca rata anualizata a scazut cu aproape un punct, la 4. In luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost de 0,74%. Fata de luna ianuarie 2006, rata inflatiei a fost de 4,01%, cu aproape un punct procentual sub nivelul de 4,87% consemnat in luna decembrie 2006. Astfel, rata inflatiei se suprapune cu tinta bancii centrale pentru acest an, de 4%. Potrivit Institutului National de Statistica, la cresterea preturilor in luna ianuarie 2007 fata de decembrie 2006 au contribuit serviciile cu 0,2 puncte procentuale, marfurile alimentare cu 0,1 puncte, in timp ce marfurile nealimentare au avut o influenta in sensul scaderii preturilor cu 0,1 puncte. In acest an, Banca Nationala a Romaniei tinteste o inflatie anuala de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in jurul acestei tinte.

Servicii mai scumpe in ianuarie

Serviciile s-au scumpit in medie cu 1,4%, in principal ca efect al majorarilor la grupa alte servicii (6%), ca urmare a majorarilor primelor de asigurare auto, apa, canal, salubritate (2,9%), transport urban (0,8%), posta si telecomunicatii (0,3%).

Avansul cu 0,3% al preturilor la marfurile alimentare a fost determinat in principal de cresterea preturilor la legume si conserve de legume (2,4%), fructe si conserve din fructe (1,1%), lapte si produse lactate (0,5%), produse de morarit si panificatie (0,5%). Scaderi ale preturilor s-au inregistrat la oua (-7,82%) si carne de porcine (-0,7%), se spune in comunicat. Preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,2% intrucit s-au redus preturile la gaze (-3,5%), medicamente (-1,8%), alte articole medicale (-1,7%) si combustibili (-0,8%). Cresteri au avut tutunul si tigarile (1,9%) si energia termica (1,9%).

Ponderi noi la cosul de consum

INS a inceput sa utilizeze la calculul indicelui preturilor de consum o noua structura a cosului de consum, rezultata din ancheta bugetelor de familie efectuata in 2005. Astfel, a scazut ponderea sumelor alocate de o familie pentru marfuri alimentare de la 40,71 la 38,92%, iar cea a cheltuielilor pentru marfuri nealimentare a urcat de la 42,25 la 43,54%. De asemenea, s-au majorat cheltuielile pentru achizitia de servicii, de la 17,04 la 17,54%, din bugetul familiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.