Responsabilii cu securitatea Israelului, marii generali si sefii serviciilor speciale, s-au aflat ieri noapte in buncherul subpamantean unde in fata unui ecran urias au urmarit experimentarea unei noi arme secrete israeliene: racheta "Hetz" de int
Responsabilii cu securitatea Israelului, marii generali si sefii serviciilor speciale, s-au aflat ieri noapte in buncherul subpamantean unde in fata unui ecran urias au urmarit experimentarea unei noi arme secrete israeliene: racheta "Hetz" de interceptare balistica. Dupa ce obiectivul fusese localizat, a fost pus in functiune sistemul balistic de interceptare si de distrugere a rachetei inamice aflate in zbor.
Amir Buhbut, analistul militar al cotidianului ebraic "Maariv" citeaza un responsabil militar care i-a dezvaluit ca avusese loc cea de-a 15 experienta cu aceasta arma. Cand "perdomanta. -ul" a pulverizat racheta inamica cu greu cei de fata si-au retinut bucuria. Un responsabil militar i-a dezvalui lui Amir Buhbut, analistul militar al cotidianului "Maariv" ca in acea noapte avusese loc cea de-a 15 experienta cu aceasta arma super-performanta. Multe miliarde de dolari si cunostintele unei armate de oameni de stiinta si ingineri evrei, si nu numai, au pus umarul la reusita.
Incercarile israeliene de a inventa si a construi o arma capabila sa intercepteze si sa distruga rachetele dusmane in zbor, pe traseul lor balistic, inca departe de a intra in spatiul atmosferic al Israelului, au fost prioritare din momentul in care iranienii au dezvoltat rachetele de tip "Shihab", capabile sa transporte ogive chimice si nucleare. Dupa cativa ani de travaliu si destule experiente esuate, in sfarsit se inregistreaza o reusita notabila. Cu atat mai mult cu cat experienta a avut loc in toiul noptii. Trecusera doar noua zile dupa ce sirienii experimentasera o racheta ruseasca "Scud", imbunatatita de nord-coreeni, cu o raza de actiune de 700 km. "Hetz" este un raspuns nu numai impotriva "Scud"-urilor" siriene, dar mai ales impotriva noilor rachete balistice iraniene
"Shihab 3".
Banii au venit din SUA
Miliardele de dolari necesare proiectului "Hetz" au venit din Statele Unite, dar creierul este evreiesc, spune unul din specialistii armelor balistice israeliene. A existat si o colaborare militara israeliano-americana in realizarea experientei de ieri noapte. Strategia actuala de aparare a spatiului israelian se bizuie pe combinarea sistemelor de rachete americane "Patriot" si israeliene "Hetz". Ierusalimul a solicitat Statelor Unite un numar sporit de baterii "Patriot", din cele super-perfectionate, de tip "Pack 3", precum si sistemele de aparare antibalistic THAD, apreciate a fi "minunea tehnologiei militare". Pentagonul spune ca THAD nu e inca operational, dar se pare ca adevarul e altul. Oricum, in urmatorii doi ani, Israel va fi prima tara din lume care va poseda, in afara Statelor Unite aceasta arma senzationala. Generalul Dani Milo, comandantul fortelor anti-aeriene, a declarat: "In experimentul militar de ieri noapte am inaintat mult, reusita este pur israeliana." S-a aflat ca, in cursul experimentului, au fost folosite doua baterii "Hetz", o racheta a fost lansata in directia "rachetei inamice", cea de-a doua a devenit "bodyguardul" actiunii, lansand o a doua racheta, catre "inamic". Ambele rachete au lovit "racheta inamica" si au distrus-o. Actiunea s-a desfasurat in toiul noptii pentru a se verifica capacitatea de lupta in conditii dificile. De obicei, asemenea experimente militare intra sub incidenta cenzurii, nu ajung sa fie mediatizate. De aceasta data, imediat dupa reusita experimentului, amanuntele au ajuns in mass-media israelieane si internationale. Cineva trebuia sa afle de noua arma israeliana. (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.