Propunerea de interzicere a transhumantei contravine valorilor Uniunii Europene.

Desi transhumanta ar putea sa contravina unor reguli ale UE privind sanatatea publica, in tarile Uniunii Europene exista o tendinta puternica de a sprijini obiceiurile traditionale si de a incuraja diversitatea. Transhumanta este un obicei stravechi, care ofera un venit locuitorilor din mediul rural, unde slujbele sint rare, iar emigratia ridicata. In plus insa, ea poate deveni o practica sprijinita de cei interesati de stiluri de viata care nu dauneaza mediului inconjurator.

De multa vreme, consultantii care lucreaza la proiecte cu finantare europeana stiu ca Romania a acceptat pur si simplu toate conditiile care au decurs din statutul de membru al UE. Mai multi consultanti internationali au aratat ca alte state membre studiau fiecare prevedere a UE, incercind sa estimeze impactul adoptarii ei, iar mai apoi o negociau. Un exemplu in acest sens este Polonia, care a refuzat norma europeana privind impunerea de vize cetatenilor ucraineni. Romania insa si-a deteriorat relatia cu Serbia (ca sa nu mai vorbim despre cea cu Moldova), aplicind regulile UE privind introducerea vizelor pentru cetatenii acestui stat.

Scandalul transhumantei este un alt capitol din aceasta practica a acceptarii oarbe a regulilor UE. Ironia este ca tocmai Bruxelles-ul ar fi putut da dovada de mai multa intelegere fata de ciobanul roman decit Bucurestiul. Faptul ca peste 40% dintre romani traiesc la tara nu pare sa constituie un motiv de ingrijorare pentru cei care fac politica la Bucuresti. Ce se intimpla daca modul lor de trai devine ilegal si daca le va fi imposibil, din punct de vedere economic, sa supravietuiasca in mediul rural? Ce s-ar intimpla daca milioane de tarani s-ar muta la oras, asteptind sa primeasca slujbe pentru care nu s-ar putea califica, solicitind asistenta sociala si casa? Intrebat de un expert britanic despre masurile privind fermele de subzistenta, raspunsul unui oficial al Ministerului Agriculturii a fost „nu va faceti griji, populatia rurala e saraca si imbatrinita. In curind n-o sa mai fie".

In statele membre ale UE, unde zonele rurale au devenit depopulate, autoritatile sint ingrijorate de acest fenomen si investesc resurse financiare considerabile pentru a dezvolta tot felul de surse alternative de venit. Desi Franta a avut cel mai mare succes in acest sens, exista exemple si in alte state membre, demonstrind ca practicile traditionale au fost sprijinite si integrate in viata moderna. In Scotia, in nord, existau zone aproape parasite. Cu sprijinul fondurilor europene, guvernul britanic a investit in linii de telecomunicatii, Internet si in centre de afaceri la tara. In ultimii ani, nordul Scotiei a devenit un loc din ce in ce mai cautat; multi londonezi si locuitori ai altor orase s-au mutat la tara, in Highlands - o regiune care aproape ca a devenit „la moda".

In Marea Britanie insa doar 2% din populatie locuieste la tara. Multi regreta faptul ca s-a pierdut o buna parte din traditii ca urmare a urbanizarii. Acum, cind chestiuni cum ar fi incalzirea globala si protectia mediului capata tot mai multa importanta, oamenii au inceput sa reanalizeze modul de viata din mediul rural. In Marea Britanie insa nu mai are cine sa practice vechile mestesuguri si obiceiuri traditionale. Putem sa aflam despre traiul rural doar din carti si din muzee. Britanicii care vin in Romania sint incintati de satele romanesti, in vreme ce romanii sint uluiti sa afle ca noi apreciem acest mod de viata. Este un mod de viata care, odata pierdut, nu va mai putea fi recreat cu subventii de la stat.

Rupert Wolfe Murray, cetatean britanic, este in prezent consultant PR si producator de filme documentare.